Ideje za darilo ob rojstvu otroka

Starši, sorodniki in prijatelji neskončno radi občudujejo ljubljene otroke. Predvsem ob rojstvu novega člana, jih preveva veliko čustev in zanimanja, ki so povezana z njegovim rojstvom. Zato se običajno dojenčka obdaruje in je dobro, če …

ideje-za-darila-ob-rojstvu-otroka

Starši, sorodniki in prijatelji neskončno radi občudujejo ljubljene otroke. Predvsem ob rojstvu novega člana, jih preveva veliko čustev in zanimanja, ki so povezana z njegovim rojstvom. Zato se običajno dojenčka obdaruje in je dobro, če izberete darilo ob rojstvu otroka, ki bo uporabno, praktično ali pa jih bo le spremljalo dobršen del, če ne tudi, celo njihovo življenje.

V mislih nastajajo razni verzi ob rojstvu otroka, nastajajo rime in se porajajo vprašanja, katera darila ob rojstvu otroka pravzaprav podariti.  

Priprava darila za dojenčka daje posebno veselje. Pogled na liliputanska oblačila lahko zelo gane, tako močno, da se kar izgubite med nakupovanjem. Tako razne ideje za darilo ob rojstvu otroka prebujajo domišljijo. Vsekakor pa predlagamo, da se ne izgubite popolnoma in se nakupovanja darila lotite premišljeno.

Kaj kupiti ob rojstvu otroka?

Namreč, kaj kmalu boste imeli možnost pozdraviti malčka ali malčico, ki je komaj prišla na svet. In seveda ni čudno, da se želite ustrezno pripraviti, zaradi česar vam morda izbira darila predstavlja pravi podvig.  Preden pa se lotite nakupovanja, upoštevajte nekatere pomembne napotke – spodaj.

  1. Razumljivo je, da želite dojenčku podariti kar največ in tako tudi staršem olajšati finančne stroške. Vendar vam ni potrebno kupiti kar vsega naenkrat. Nakupovanje lahko razdelite na več obdobij. Tako bo vaša skupna poraba manj opazna.
  2. Bodoče starše lahko razveselite z izdelki in pripomočki, kateri jim bodo lajšali vsakdanjik. Skrb za otroka vsekakor ni enostavna in jim razni pripomočki lahko odlično pomagajo. Gre za praktična in uporabna darila, ki so namenjena predvsem staršem. Kljub temu pa lahko takšnemu darilu vedno dodate še kakšen kos opreme, ki je namenjena le dojenčku.
  3. Ne pozabite na letni čas. Če niste prepričani, da bo določen izdelek uporaben ob določenem času, je bolje, če se odločite za univerzalna darila. Kajti, letni čas je lahko najboljši svetovalec pri nakupu, saj je velik del otroških dodatkov in oblačil uporaben le v določenem letnem času.
  4. Upoštevajte velikost, sploh  kadar se odločate za nakup otroških oblačilc in še posebej takrat, ko nameravate kupiti večje stvari.  
  5. Vedno lahko tudi vprašate starše, kaj je tisto, česar si za dojenčka želijo ali potrebujejo. Na ta način se boste izognili iskanju in tudi dejstvo je, da boste v tem primeru vedno kupili tisto, kar bo staršem olajšalo. Naj vam ne bo nerodno vprašati, saj boste tako svojim najdražjim olajšali vsakdanjik, hkrati pa bo to znak staršem, da vam je mar.
  6. V primeru, da se odločite za nakup otroških oblačil, ne hitite in ne kupujte preveč, saj bo mamica dobila veliko podobnih daril in otroci tudi hitro rastejo.  Z nakupom preveč oblačil tvegate, da jih dojenček ne bo mogel nositi.

Ideja za darilo ob rojstvu otroka so zelo različne, pravzaprav, kolikor je na voljo različne otroške opreme, toliko je različnih možnosti za nakup. Če pa iščete izvirno darilo ob rojstvu otroka, pa boste posegli za posebnimi, specifičnimi kosi otroške opreme, katera praviloma otroka spremlja tudi v njegovi dobi odraslosti. Tako so izvirna darila ob rojstvu otroka namenjena predvsem večnemu spominu ali pa spominu, ki bo trajal še lep čas.

Če iščete originalne ideje za darilo ob rojstvu otroka, v nadaljevanju naštevamo najbolj priljubljene ideje, praktična in uporabna darila, kakor tudi izvirna.

Smartbook

Originalna ideja za darilo ob rojstvu otroka je zagotovo smartbook. Ideja, ki je obnorela veliko bodočih staršev in tistih, ki izbirajo darilo za novorojenčka. Oblikovana je tako, da spodbuja otrokovo zanimanje in domišljijo.

V prvih tednih po rojstvu otrok ne razlikuje barv in tudi ne opazi podrobnosti predmetov, ki jih vidi. Kar pa ne pomeni, da novorojenček ne sme imeti igrač. Prav nasprotno je in sicer, če jih boste izbirali glede na njegovo starost, boste spodbujali njegove čute. Lahko rečemo, da je darilo, ki bo mamici dalo vedeti, da ste o izbiri razmišljali.

Žirafa Sophie

Kadar govorimo o igračkah in dojenčkih, če ste kadarkoli bili v bližini novorojenčka, ste morda opazili prikupno žirafico Sophie. Ta je tako zelo priljubljena, da je skorajda »must have« igračka vsakega dojenčka. Odlično se prilega otroškim rokicam in četudi je novorojenček ne bo potreboval takoj po rojstvu, bo ta na zabaven način kratkočasila malčke kasneje.

Topli copatki so vedno odlična ideja

Topli copatki se ne kupujejo vedno le za srečo. Da so topli copatki vedno odlično darilo ob rojstvu otroka. Greli bodo otrokove nogice. Pri izbiri le upoštevajte velikost in tudi možnost zategovanja, da ne bodo pretesni.  V hladnejših mesecih lahko dodate tudi kakšen par ali dva toplih nogavic. Copatki bodo uporabni v več primerih in sicer predvsem na sprehodih, kakor tudi doma.

Brisače s kapuco in krpice za umivanje

Nega otroka je nujna in, če ste doslej bili mnenja, da so posebne brisače za otroke nepotrebne, temu ni tako. Brisače so zelo intimen in oseben pripomoček in je tako prav, da imajo dojenčki svoje lastne kopalne brisačke, ki so primerne tudi njihovi velikosti. Običajno imajo tudi kapico in lahko otroka vanje enostavno ovijemo.

Ker je nenaden prehod med toplo vodo in hladnejšim zrakom za otroka nelagoden, kupite brisače, ki dobro vpijajo vlago, so mehke in tople ter po možnosti iz naravnih materialov. Če želite brisači dodati tudi krpico za umivanje, zato, da bo komplet popoln, po možnosti izberite krpo iz frotirja. Pomembno je, da je mehka in ne draži otrokove kože.

Slinčki

Slinčki – nikoli jih ni dovolj ali preveč. Ko otroci začnejo s samostojnim hranjenjem, je običajno hrane preveč tudi na njihovih oblačilih in povsod okrog. Kar lahko mamici povzroči veliko dodatnega dela. S slinčki pa enostavno in učinkovito zaščitimo otroška oblačila. Odločite se lahko za slinčke z rokavčki, kateri še bolj učinkovito ščitijo oblačila. Na voljo so tudi takšni z »zbiralnikom«, ki je običajno od spredaj, da hrana, ki ne ostane v majhnih otroških ustecih, najde pot do zbiralnika in se tam zadrži.

Osnovne kose oblačil, kot so bodiji, kape, rokavičke in žabice

Med osnovna otroška oblačila sodijo otroški bodiji, kape, rokavičke in žabice. Vsekakor pa je to tudi odvisno od letnega časa. V osnovi so bodiji tisti, ki so uporabni venomer. Poleti s kratkimi rokavi, pozimi z dolgimi. Otroška oblačila so odlična ideja za darilo ob rojstvu otroka.

Otroški bodiji, ki so primerni za novorojenčke se običajno zapirajo na sprednji strani, zato, da jih ni treba dojenčku nadeti čez glavo. Kape in žabice so odvisne od sezone, v kateri je otrok rojen. Tanka kapa bo sicer vedno uporabna, predvsem v prvih dveh mesecih otrokovega življenja in po kopanju. Rokavičke pa so lahko uporabne tudi zato, da se jih otroku nadete, zato, da se ne praska.

Najbolje je izbrati naravne materiale, kateri ne dražijo otroške kože.

Ropotuljice, ninice, grizala

Otroci zelo hitro rastejo in se v skladu s tem spreminjajo tudi njihove potrebe. V prvih mesecih življenja, je dobro otroku ponuditi ninico. Gre za prikupno mehko krpico, ki je običajno še okrašena s podobo katere živali. Kot majhna odejica, na katero se otroci izredno hitro navežejo. Morda bo ravno to darilo, brez katerega otrok v svojih prvih letih življenja, ne bo želel spati.

Ropotuljice so igračke za najmlajše, katere zbujajo zanimanje otroka, jih razveseljujejo in kradejo njihovo pozornost. V različnih oblikah in s funkcijami.

Grizala so izredno dobrodošla in veljajo za zelo uporabno darilo za novorjenčka. Vsi vemo, kako se otroci stežka spopadajo z izraščanjem prvih zobkov in zanje to zna biti zelo boleče, zaradi česar so grizala odličen način, da se jim pomaga blažiti izraščanje zobkov.

Odejica

Odeja, bodisi gosta in topla, bodisi lahka in zračna. Odeje so uporabne v različnih primerih in sicer, tako doma, kakor tudi zunaj njega. Z odejico lahko otroka pokrijete tudi v avtosedežu, vozičku ali njegovi posteljici. Je eno od najpriljubljenejših daril, ki so hkrati tudi zelo praktična in uporabna. In ne samo to, na nek način gre za zelo osebno darilo, saj se otroci tudi na odejice zelo radi navežejo in jih te spremljajo še naprej v življenju.

Set kozmetike za novorojenčka

Zanimivo je, da tako majhno telo potrebuje toliko nege, kajne? Vsakodnevna nega dojenčka je lahko zahtevna, sploh v kolikor mamica nima ustrezne kozmetike za nego. Brez te si je nemogoče predstavljati vsakodnevno nego otroka. Neprecenljiva podpora pri negi so razni robčki, šampončki, losjoni, olja, mazila, vatiranje palčke, tudi fiziološka raztopina, krtača, škarje za nohtke, ipd. Pri izbiri upoštevajte sestavo kozmetike, seznam sestavin naj bo čim krajši, kupite kozmetiko, ki je zasnovana prav za dojenčke.

Plenice in tetra plenice

Brez plenic si ne predstavljamo vsakodnevne nege otroka. Plenice za enkratno uporabo se dnevno menjajo velikokrat. Ker pa izbira pravega proizvajalca ni tako enostavna in ima morda mamica že izbrane, je dobro, če kupite enake.

Čeprav so tetra plenice tako rekoč renesančne plenice, si brez njih tudi ni možno  predstavljati vsakodnevne nege otroka. Že v prvih dneh otrokovega življenja se uporabljajo vsakodnevno. Na primer, med kopanjem lahko s tetra plenico prekrijete dno kopalne kadi, po hranjenju za podiranje kupčka, ko si s tetra plenico prekrijete ramo in nanjo naslonite otroka, poleti služi tudi kot tanka odejica, kadar otrok spi v vozičku ali postelji. Možnosti je torej veliko, zaradi česar so tetra plenice ne samo priporočljive in zaželene, morda celo obvezne.

Bon za fotografiranje

Kako najučinkoviteje in najbolje ovekovečiti spomin, prve dneve ali mesece otrokovega življenja? S profesionalno fotografijo, seveda. Morda gre za strošek, katerega si starši v trenutku ne morejo privoščiti, glede na to, da so pred prihodom dojenčka občutno olajšali svoje finance. In bo tako bon za fotografiranje darilo, ki bo močno razveselilo starše. Otroku pa bo pustilo neverjetne spomine ter profesionalne fotografije, katere bo lahko občudoval še vso svoje življenje.

Baby milestone kartice

Ste že slišali za Baby milestone kartice? Gre za kartice, ki se uporabljajo za fotografiranje dojenčka ob posebnih dogodkih. Recimo, kadar dojenček napolni 6 mesecev, naredi prvi korak, izreče prvo besedo. Različni paketki kartic zagotavljajo določeno število kartic, s katerimi lahko samostojno ustvarite nepozabne spomine, že z lastnim telefonom.

Zaključek

Prvi obisk dojenčka je edinstven dogodek in se ne spodobi novorojenčka obiskati s praznimi rokami. Čeprav se morda zdi preprosto izbrati, kaj dojenčku kupiti, pa se izkaže, da izbira ni niti tako zelo enostavna. Ponudba je zelo obsežna in je tako izbira morda še težja.

Pri nakupovanju se osredotočite predvsem na starost otroka in ne kupujte stvari, na primer 36+ pač pa izberite tiste 0+. Kadar kupujete za otroke, vedno preverite, ali izdelki ustrezajo standardom. Izogibajte se drobnarijam, katere bi lahko otrok pogoltnil ali na katerih bi se zgolj nabiral prah. Čeprav se vam morda zdijo razne porcelanaste figure enkraten spomin, so za otroka in tudi za mamico neuporabne. Darilo je lahko simbolično, šteje tudi gesta, vsekakor pa izberite darilo, ki bo nosilo določen pomen. Ali želite torej olajšati staršem vsakdanjik ali pa želite za otroka ustvariti popoln spomin in mu podariti posebno darilo.

Ob obisku novopečenih staršev ne pozabite na njih. Običajno vsi kupimo le za otroka, na starše pa hitro pozabimo. Če želite obdariti tudi starše, izberite nekaj takšnega, kar ne bo v povezavi z dojenčkom (to je lahko zgolj kava, peneča kopel ali kaj drugega, s pomočjo česar bodo spočili svoje misli ali telo). »Pravila« so precej enostavna – mamici kupite nekaj le zanjo, otroku pa izdelke, ki so primerni njegovi starosti.

In nikar ne pozabite na voščila ob rojstvu otroka.

Preberite si tudi: