Ideje za darila za sveti krst

Sama beseda krst izhaja iz grškega βάπτισμα “potopitev”. V mnogih religijah je voda simbol ali orodje čiščenja, saj očisti vse nečistoče in opere grehe. Predvsem v krščanstvu se izvaja krst in je obred posvetitve in …

ideje-za-darilo-za-sveti-krst

Sama beseda krst izhaja iz grškega βάπτισμα “potopitev”. V mnogih religijah je voda simbol ali orodje čiščenja, saj očisti vse nečistoče in opere grehe.

Predvsem v krščanstvu se izvaja krst in je obred posvetitve in očiščenja, povezan tudi s poimenovanjem nekoga. V katoliški cerkvi se krst v večini primerov izvaja pri novorojenčkih, in velja za prvi zakrament.

S krstom se očisti izvirni greh in postane krščeni del Cerkve in Kristusovega telesa. Zahvaljujoč temu se pridobi pravica in dostop do drugih zakramentov ter se začne slediti Svetemu Duhu. Očiščeni postanejo Božji otroci.

Ta dan je zelo poseben, tako za starše, kot za otroke.

Preberite si tudi: Verzi za Sveti krst

Kaj je krst?

Krščanski krst vključuje potopitev v vodo. Kot alternativo  škropljenje z vodo po glavi. Potopitev simbolizira Jezusovo smrt, greh umre v vodi, izstop iz nje pa vstajenje.

Označuje osvoboditev vseh grehov in prejem Svetega Duha. Vernik je od tega trenutka združen s Kristusom, zdaj je nov človek, osvobojen je zla in je član Cerkve. Postane Božji sin, razsvetljen s Kristusovo lučjo, deležnik Božjega ljudstva in rešen greha.

prejemanje-svetega-krsta

Simbolika pri krstu

Tako kot vsi zakramenti tudi krst vključuje uporabo materialnih elementov, simbolnih kretenj, besed in pesmi ter neverbalnih znakov. Vse to oživlja in ovrednoti praznovanje v življenju kristjana.

Simbolni elementi so običajno potopna voda, bela obleka, potrditev, luč in sveče ter olje.

Voda simbolizira očiščenje in je priznana kot bistveni simbol življenja. To je element, ki očisti našo dušo, hrani in neguje zemljo.

Bela obleka je simbol novega življenja in dostojanstva, katerega prevzema krščenec. Izraža čistost duše, ki po krstu postane brezmadežna, notranjo in globoko spremembo, katero prejemniku prenaša zakrament.

Za posvetitev in odobritev vstopa krščenca v veliko družino Cerkve se uporablja Birma. Je dišeče in posvečeno olje, katero se ne uporablja le za krst, pač pa tudi za birmo in duhovniško posvečenje. Pri krstu se uporablja za maziljenje glave krščenca. Pri birmi na čelo krščenca duhovnik nariše križ kot simbol Svetega Duha. Pri posvečenju se uporablja za maziljenje dlani duhovnikov in škofov.

Sveča podarjena staršem ali botru krščenca, simbolizira luč sveta, Kristusa. Je upanje, da bo otroka razsvetlil. Simbolizira pomoč, katero Cerkev svojemu novemu članu mora zagotoviti, zato da najde luč sveta, da bi bil s svojimi deli in dejanji luč sveta

Tudi katekumensko olje ima svoj pomen, saj določa, da krščena oseba prevzame vlogo borca za vero in zagovornika krščanstva. Simbolizira moč v boju proti skušnjavam, je kot nekakšen ščit pred grehom.

cerkev-v-kateri-poteka-sveta-masa

Krstno slavje

Obredu običajno sledi kosilo, pogostitev, zabava, morda piknik, odvisno od želja organizatorjev krsta. Povabljeni so prijatelji in sorodniki. Je odlična priložnost za preživljanje časa s sorodniki in pomembnimi ljudmi.

Na koncu se lahko povabljencem starši krščenca zahvalijo s posebnim darilom. Sicer so tovrstna darila povezana predvsem s poročnim običajem obdarovanja povabljencev s posebnimi drobnimi darili za spomin, pa vendar se ta tradicija pojavlja tudi ob svetem krstu. Navsezadnje gostje s prisotnostjo dodajo pomembno vrednost samemu praznovanju in otroka spremljajo pri tako pomembnem dogodku, mu tudi prinesejo darila. Tako se v praksi veliko staršev odloča za posebno izražanje hvaležnosti za prihod, z malenkostjo, nabito z ljubeznijo in vero. 

Gre za majhna darila za zahvalo gostom. Lahko so spominski okvirji s fotografijo, figurice s kristalčki, obeski, posvetila in druga darila, primerna tej priložnosti.

Zakaj ne vprašate kar staršev?

Običajno se krščenca po krstu obdari, podarite lahko različne predmete, darila ali denar. Povabljeni se trudijo otroka obdariti s koristnimi, a tudi spominskimi darili. Vendar pa se velikokrat srečamo težavo, katero darilo izbrati za krst. Namreč, dojenčki nimajo posebnih potreb, zato je težko predvideti, kaj bo najbolj uporabno. Vsekakor lahko vprašate tudi starše, kaj je tisto, kar bi starše razbremenilo in bilo v pomoč tako staršem kakor tudi otroku.

Ideje za darilo za krst so predvsem uporabna darila tako za otroka kot za starše so vse od otroških vozičkov do kompletov za hrano ali kopanje. Morda pa le posebno dragoceno, spominsko darilo?

So nabožni predmeti primerni za dojenčka?

Ker krščeni začenja svoje novo življenje, njegova družina pa je s krstom izjavila, da ga bo vzgajala po vrednotah duhovnega življenja, je to zelo pomemben dan. Darila za krst vsekakor morajo upoštevati namen in pomen tega dne, imeti simbolno vrednost, materialno vrednost in morajo otroka v življenju, ki se je šele začelo, spremljati.

Ideje za darilo za sveti krst so lahko tudi verska darila, ki so ob teh priložnosti seveda primerna. Ta simbolizirajo začetek verskega in duhovnega potovanja. Sem sodijo razne svete medalje, liki angela varuha, verske ikone, ipd. Pomembni predmeti, ki so hkrati tudi dragoceni, so lahko tudi verski nakit v srebru ali zlatu.  Dobrodošla so tudi preprostejša in izvirnejša darila.

verzizica-s-krizem

Oblačila za krst

Sveti krst je zelo pomemben in slovesen dogodek v življenju vsake družine. Praznovanje krsta nas tako obvezuje, da se temu primerno oblečemo.

Vedno je potrebna bela obleka, ne glede na spol otroka, saj je bela barva simbol nedolžnosti in čistosti. Simbolizira začetek novega življenja, zato je krščenec oblečen v belo barvo. Oblačila so pogosto obrobljena s čipko, morda tudi z okrasnim trakom, šivi ali vezeninami. Na voljo je veliko modelov, med katerimi lahko za otroka izberete najbolj ustrezno oblačilo.

Tako je pomembno poskrbeti za lastno obleko, kakor tudi za oblačila otroka. Ni pomembno le krstno ogrinjalo, pač pa celotno oblačilo za otroka. Oblačila morajo biti elegantna, primerna okoliščinam. Najboljša izbira so vsekakor elegantna in udobna oblačila, za fantke so običajno odločamo za odtenke v beli, modri, mornarsko modri ali večbarvni. Dekliške obleke so najpogosteje bele, vsebujejo lahko roza barvne poudarke.

oblacila-za-krst

Maša, molitev in čas odraščanja

V večini župnij je sveta maša udeležbo otrok. Velikokrat gre tudi za posebno obravnavo, ko so prisotni najmlajši, posebna homilija zanje, tudi izbor pesmi. Zato, da bi z mašo Boga približali otroku.

Kadar je govora o udeležbi pri maši, pogosto mislimo na govor duhovnikov, vabilo ali petje. Lahko rečemo, da je najbolj aktivna dejavnost, vendar pa predanost pomeni poslušanje božje besede ter zavestno prejemanje svetega obhajila. Učimo se, kaj se med mašo dogaja, spoznamo simboliko, kretnje in znamenja. Vključiti se moramo celostno, s telesom (s kretnjami in petjem) in duhom (razumevanjem in doživljanjem dogajanja). Da bi nam maša spremenila življenje, jo je treba razumeti.

V času priprave na krst je dobro, če se botri in starši udeležijo predkrstne kateheze. Duhovnik bo pri tej razložil simboliko znamenj in stopenj ter pojasnil, kaj se pri krstu dogaja.  Enako je z drugimi zakramenti.

Tako otrok z odraščanjem pridobiva več znanja o okolici svetu nasploh.  Pogosto ne razumejo dejanskega dogajanja med obredi, pa vendar maša in molitev predstavlja možnost, da se nečesa naučijo, to razumejo in morda celo poiščejo potrebne dodatne informacije. 

Vsak zakrament ima nalogo, da nas ozdravi oziroma preobrazi. Zato je nujno videti, vedeti in razumeti simbolike, ki se skrivajo za obredi, kar nam je z molitvijo in med mašo najbolj blizu.

Verzi, voščila in misli za krst

Verzi, voščila in misli za krst so primerni kot voščilo za spominsko voščilnico ali kot posvetilo. Uporabljajo se lahko tudi kot vsebina vabila, tako lahko izbirate tudi med citati iz Svetega pisma in drugih zlatih misli. Kratek verz bo kot nalašč za krstne želje.

Krstni citati bodo kasneje otroku predstavljali čudovit spomin. Navdihujejo vas lahko tudi besede in citati, izberite pa tiste, ki so vam najbolj všeč. Poleg darila otroku, napišite še moder stavek, kateri ga bo spremljal še celo življenje.

Verzi za krst bodo uspešno predstavili vaše želje, napišete pa jih lahko na list papirja ali voščilnico, katero boste dodali k darilu. Predvsem krajši verzi se idealno obnesejo tudi kot gravura na darilu, napišete lahko modre in ganljive misli.

Oblačila za obhajilo

V življenju celotne družine, je obhajilo otroka pomemben dogodek in je tako vredno razmisliti o stajlingu za vsakega od članov že vnaprej. Kako se obleči za obhajilo?

Prvo pravilo je, da se oblečemo v skladu s pravili kodeksa oblačenja. Je cerkveno praznovanje, običajno pa poteka v toplih pomladnih mesecih.

Dekolte in prekratka oblačila ne pridejo v poštev. Tudi, če je vaša obleka brez rokavov, uporabite jakno ali ogrinjalo. Barve naj bodo čim bolj svetle, primerni so pastelni in umirjeni odtenki (nežno modra, svetlo siva, nežno roza, ipd.). Izberite eleganten klasičen stil. Bleščice in ekscentrične obleke so neprimerne, saj obleka ne sme biti preveč vpadljiva. Dobra izbira so tako preproste ženske in moške obleke.

Pomembno so tudi dodatki in sicer drobni poudarek z nakitom, preprosta torbica ali modna ura.

Tudi pričeska naj bo elegantna in preprosta. Za ženske je odlična izbira tudi kita, gladko počesan čop, morda zravnani razpuščeni lasje. Uporabite lahko drobne, prikupne, vendar pa ne vpadljive dodatke za lase.

Ličila  naj bodo subtilna, torej nežna in v umirjenih, svetlih barvah.

Kakšen komplet si lahko privošči mladostnik? Navdušila bo dekliška obleka v svetlih barvah  , tudi outfit s hlačami in srajco ali krilom. Visoke pete imajo pretiran učinek, tako da čevlji naj bodo ravni.

Gospodje si lahko privoščijo tudi kombinacijo dostojanstvene elegance z udobnimi oblačili za prosti čas. Preprost suknjič, svečane hlače, srajco pastelnih barv. Za fanta naj bodo oblačila v modrih, bež in sivih odtenkih. Najbolj pomembno je ostati eleganten.

Naložbeno zlato

Darila za posebne priložnosti, ostanejo obdarovancu več let. Zato je za darilo za krst vredno razmisliti o nečem trajnim, na videz lepim izdelkom, kateri ne bo izgubil svoje vrednosti in bo z obdarovancem ostal vrsto let. Zelo plemenita izbira je naložbeno zlato. Navdušuje z vzdržljivostjo, kakor tudi s svojim klasičnim in elegantnim videzom.

Zlato je zanimiva inspiracija za darilo za posebne priložnosti, katero ne bo izgubilo vrednosti in se bo v prihodnosti morda celo obrestovalo.

Torej, če iščete unikatno darilo za čudovito, posebno osebo, iščete darilo, ki bo naredilo dober vtis, podarite nekaj posebnega in dragocenega in na licu mesta. Svojim najdražjim podarite zlato.

investicijsko-zlato

Otroški varčevalni račun

Ker je krst tudi čas za razmišljanje o prihodnosti otroka, o njem ne razmišljajo tako le starši, pač pa tudi sorodniki. Zato pri izbiri darila običajno razmišljamo za naprej. Otroku lahko podarimo varčevalni račun in ne glede na to, koliko denarja zberemo, bo to za otroka zelo pomembno darilo. Zgodnji varčevalni račun predstavlja dobro varnost za otroka, četudi se bo nalagal z majhnimi zneski.  

Krst je tako odlična priložnost za začetek varčevanja.

Recimo: če boste otroku do njegovega 18leta starosti, vsak mesec namenili le 25eur, bo ob polnoletnosti prejel kar 5400eur.

Prejel bo vsoto za nakup prvega avtomobila, prispevka za stanovanje, študij ali karkoli drugega.

varcevalni-racun-za-otroka

Biblija za otroke

Edinstvena darila z velikim simbolnim pomenom, so krstni spominki. Eno izmed njih je lahko Sveto pismo oziroma Biblija za otroka. Je lepo darilo in popoln spominek na poseben dan.

Je idealno darilo od botrov ali kogarkoli drugega, otroka pa bo spremljala in z njim ostala do konca življenja! Biblija je lahko popolnoma unikatna, dopolnjena s čudovitimi ilustracijami in personaliziranimi vsebinami. Tako ni le estetska, ampak tudi čitljiva, saj otroka spodbuja k branju.

Vsebine so predstavljene na zanimiv in zanesljiv način, priložene so tudi pisane ilustracije, katere bodo otrokom omogočile še intenzivnejše doživetje, ko si bodo lahko prebrano tudi predstavljali. Tako bo  otrok lažje in enostavneje razumel vsebine in pomen vere.

otrosko-sveto-pismo

Fotografiranje pri profesionalnem fotografu

Sveti krst je zelo pomemben dogodek, pred katerim so priprav. Starši morajo izbrati botre, izpolniti potrebne atribute za prejem zakramenta krsta in organizirati pogostitev. Vse to je seveda zelo pomembno, ne smemo pa pozabiti, da je fotografiranje pri profesionalnem fotografu enako pomembno.

Ohraniti spomine je ključnega pomena. In prav krstne fotografije gradijo spomine. Vnaprej poskrbite za fotografa.

Ne računajte na fotografije gostov in povabljencev, saj je nujno, da so fotografije profesionalne. Seveda, če se želite izogniti morebitnim negativnim posledicam. Profesionalni fotograf zna reagirati na najpomembnejše trenutke in fotografira z različnih kotov. Profesionalno fotografira krst, fotografije obdela in vam jih dostavi v najboljši možni različici.

fotograf-ki-slika-krst

Škatla za zbiranje spominov

Med najbolj izvirnimi in zanimivimi so škatle spominov. Ta nam takoj padejo v oči. Običajno to niso zgolj le škatle s čudovito gravuro, pač pa so dodane spominske dragocene vsebine.  Vsebina bo odvisna od izbranega modela spominske škatle. Izstopajo tako po estetiki, kot tudi po vsebini. Škatle so zelo impresivna in spominska darila. So odlična izbira darila za krst, bodisi od botra ali botre, dedkov, babic in drugih.  Spominske škatle ne glede na spol otroka, so naravnost odlično darilo, prilagojeno okoliščinam.

skatla-za-zbiranje-spominov
Kaj kupiti za krst kot boter?

Med najbolj tradicionalnimi darili za krst, ki jih podarja boter, so torta, oblačila za krst, krstna sveča in prtiček ter zlata ali srebrna verižica s križem.

Katere so unikatne ideje za darilo za krst?

Med unikatnimi idejami za darilo za krst se najbolj pogosto priporoča odprtje varčevalnega računa, nakup naložbenega zlata, plačilo fotografa za družinsko fotografiranje ali ročno izdelana škatla za izvirna darila.

Katere so izvirne ideje za darilo za krst?

Med unikatnimi idejami za darilo za krst se najbolj priporočajo, so unikatne in pametne otroške knjige, zbirke pravljic, fotoknjiga, album za fotografije ali didaktične igrače.

Preberite si tudi: