Znaki zamaščenih jeter so lahko zelo nejasni

Znaki zamaščenih jeter so v začetni fazi zelo splošni, saj jetra v našem telesu opravljajo številne različne in pomembne naloge. Med najpomembnejšimi naj izpostavimo razstrupljanje telesa, ki poteka preko sluznice tankega črevesa in portalne vene. …

Znaki zamaščenih jeter so v začetni fazi zelo splošni, saj jetra v našem telesu opravljajo številne različne in pomembne naloge. Med najpomembnejšimi naj izpostavimo razstrupljanje telesa, ki poteka preko sluznice tankega črevesa in portalne vene. Na ta način se v jetrih zbira vse kar pojemo in popijemo. Naloga jeter je, da vse nevarne snovi nevtralizirajo in šele nato jih lahko telo izloči preko črevesja in ledvic.

Ko jetra delujejo pravilno, ta proces razstrupljanja poteka nemoteno, saj se strupi sproti odstranjujejo iz telesa. Ko pa so jetra preobremenjena, ali zaradi stresa ali velike količine strupov, se lahko posledice kažejo v nepravilnem delovanju različnih organskih sistemov. V tem primeru se začnejo strupi in odpadne snovi kopičiti v vezivnem tkivu, to pa onemogoča normalen pretok snovi iz celic in v njih. Posledica tega so številne zdravstvene težave, ki se kažejo na različne načine.

Splošne simptome težko povežemo z jetri

Znaki zamaščenih jeter so v začetni fazi neizraziti. Običajno se bolezen odkrije povsem naključno s klasičnimi laboratorijskimi preiskavami, pri katerih so običajno povečane vrednosti jetrnih encimov. V začetni fazi se tako običajno pojavi zbadajoča bolečina v predelu trebuha, prisotna je utrujenost in šibkost, lahko pa prihaja do pogostih prebavnih težav, kot so na primer vetrovi ali slabost. Bolniki poročajo tudi o nepojasnjenem srbenju kože, njeni pordelosti in pretiranem potenju.

Za vsakega posameznika je zelo pomembno zgodnje odkrivanje zamaščenosti jeter. Če se na njih pravočasno ne odzovete, potem lahko bolezen napreduje do te faze, ko že govorimo o vnetju jeter. V tem primeru boste to občutili na zmanjšanem apetitu, bruhanju, temnejši barvi urina, porumenelosti oči in kože in hujši bolečini v predelu trebuha.

Zgodnje odkrivanje znakov zamaščenosti omogoča hitrejše zdravljenje

Zgodnje odkrivanje zamaščenosti jeter je za vsakega posameznika zelo pomembno. Pri tem vam lahko zelo pomagajo znaki zamaščenih jeter. Res je, da so ti zelo splošni, vendar ob poznavanju lastnega organizma, lahko na morebiten znake zamaščenosti jeter hitreje odreagirate. Seveda temu sledi obisk zdravnika, ki bo diagnozo potrdil oziroma zavrgel.

Ker učinkovitega zdravljenja zamaščenih jeter ni, je zdravljenje odvisno predvsem od vsakega posameznika, njegove volje in vztrajnosti. Najprej se je seveda potrebno odreči vsem pregreham, ki negativno vplivajo na njihovo zamaščenost. Tu imamov v mislih predvsem neprimerno prehranjevanje in morebitno prekomerno uživanje alkohola. Pri zdravljenju je prav tako zelo pomembna redna telesna aktivnost in zmanjšanje telesne teže. Ljudje se poleg tega pogosto poslužujejo različnih principov čiščenja jeter, ki pa so učinkoviti le ob popolni spremembi življenjskega sloga.