Zamaščena jetra zahtevajo resno obravnavo

O zamaščenosti jeter govorimo takrat, ko delež maščob v njih naraste preko 5%. Maščobe se začnejo v jetrih kopičiti zaradi tega, ker zaradi preobremenjenosti niso sposobne odstraniti vseh nevarnih snovi. Ker se le te ne …

O zamaščenosti jeter govorimo takrat, ko delež maščob v njih naraste preko 5%. Maščobe se začnejo v jetrih kopičiti zaradi tega, ker zaradi preobremenjenosti niso sposobne odstraniti vseh nevarnih snovi. Ker se le te ne izločijo, se namesto tega začnejo nabirati v maščobnem tkivu okoli organov, vključno z jetri. Zamaščena jetra ne bi bila nevarna, če njihov nezdravljenje ne bi vodilo v večje zdravstvene probleme.

Zamaščenost jeter je danes najpogostejše jetrno obolenje in trenutno predstavlja pomemben javnozdravstveni problem. Še nedolgo nazaj je veljalo prepričanje, da so zamaščena jetra posledica prekomernega pitja alkohola, vendar danes oboleva za to boleznijo vedno več ljudi, ki ne uživajo alkohola, vključno z otroki in najstniki. Na podlagi tega tako ločimo alkoholno in nealkoholno zamaščenost jeter.

Vzroki za bolezen so zelo različni

Razlogi za nabiranje maščob v jetrih so tako zelo različni. Zamaščena jetra so tako zelo pogosto posledica presnovnih motenj. Najpogosteje bolezen povezujemo s sladkorno boleznijo, saj se pri obeh odraža zmanjšana občutljivost na inzulin. Posledica tega je povečana tvorba maščob, ki se nato nabirajo v jetrih. Tovrsten pojav je tesno povezan s prekomernim uživanjem industrijsko predelanih ogljikovih hidratov, ki povečujejo vrednost krvnega sladkorja in je v današnjem sodobnem načinu pogost način prehranjevanja.

Danes velik del krivde za zamaščena jetra pripisujejo tudi vedno bolj sedečemu načinu življenja, zaradi česar je gibanja vse manj. Rezultat tega je vedno večji delež ljudi s prekomerno telesno težo, od otrok do odraslih, pri katerih je verjetnost pojava zamaščenih jeter večja. Včasih je težava tudi dedna, v redkih primerih pa lahko pride do kopičenja maščob v jetrih v obdobju nosečnosti.

Bolniki so sami odgovorni za svoje zdravje

Nekateri bolniki niti ne opazijo, da imajo zamaščena jetra in lahko se zgodi, da nikoli ne bodo imeli večjih težav. Kljub temu je bolezen potrebno resno jemati in zdraviti, saj lahko to povzroči bolezensko vnetje jeter, pri katerem se začne tkivo brazgotiniti. Temu pravimo ciroza jeter, ki pa je že nekakšno predrakavo stanje.

Bolniki, ki imajo zamaščena jetra tako lahko sami storijo največ, in sicer s popolno spremembo življenjskega sloga. Res je, da obstajajo različni principi čiščenja jeter, ki pa so neučinkoviti, če boste nadaljevali v ustaljenem življenjskem slogu. Čiščenje jeter predstavlja le enega od postopkov, ki se ga lotimo v določenih intervali, veliko bolj pomembni so pri zdravljenju drugi dejavniki. Zelo pomembno je zmanjšanje telesne teže, vsem bolnikom se priporoča tako imenovana jetrna dieta in redna telesna aktivnost.