Zakisanost telesa je posledica kopičenja strupenih snovi

Verjetno ste že kdaj slišali za zakisanost telesa, pa niste čisto natančno vedeli kaj to je? Najpogosteje prihaja v našem telesu do zakisanost takrat, ko v njegovih celicah, tkivih in organih zastajajo številni strupi. Ko …

čiščenje jeter

Verjetno ste že kdaj slišali za zakisanost telesa, pa niste čisto natančno vedeli kaj to je? Najpogosteje prihaja v našem telesu do zakisanost takrat, ko v njegovih celicah, tkivih in organih zastajajo številni strupi. Ko se telo prenasiči s kislinami, se v njem poruši kislo-bazično ravnovesje, ki je zelo pomembno za pravilno delovanje vseh organskih sistemov. Kislost telesa je namreč tista, ki omogoča vsem virusom in bakterijam, da se nemoteno množijo in na ta način povzročajo zdravstvene težave.

Kljub temu, da zdravniki zelo neradi dajejo priporočila v primeru zakisanosti telesa, je pomembno vedeti, da je kislo-bazično neravnovesje povezano z nastankom in slabšanjem marsikatere bolezni. Zato je pomembno zgodnje prepoznavanje zakisanosti, ki se kaže v utrujenosti, zmanjšani kondiciji, slabši koncentraciji, povečani občutljivosti za stres, zmanjšani odpornosti in težavami z mišicami in sklepi.

Kaj je pH vrednost?

Človeško telo je v večjem delu sestavljeno iz vode, zato vsebuje tudi različne raztopine, ki so bolj ali manj kisle. Kdaj je v našem telesu porušeno kislo-bazično ravnovesje, nam pove pH vrednost. Višji kot je pH, bolj je tekočina bazična in obratno, nižji kot je pH, bolj je tekočina kisla, kar pomeni, da vsebuje tudi manj kisika.

Lestvica pH poteka od vrednosti 0 do 14, vmesna stopnja, torej sedem, pomeni, da je pH nevtralen. Če so vrednosti pod sedem, potem govorimo o kislosti in če so vrednosti nad sedem, govorimo o bazičnosti telesa.

Kaj povzroča zakisanost telesa?

Kadar govorimo o vzrokih za zakisanost telesa, je potrebno najprej pomisliti na prehrano. Kot bi morda pričakovali, to ni hrana kislega okusa, ampak gre za hrano, ki deluje kislo po njeni presnovi. Limona na primer na telo deluje bazično, čeprav je kislega okusa. Vzrok za zakisanost so tako predvsem živila z živalskimi beljakovinami, kot so na primer meso, ribe in mlečni izdelki. Prav tako je zakisanost lahko posledica prekomernega uživanja žitaric in na drugi strani premajhnega vnosa svežega sadja in zelenjave.

Torej, če želite zmanjšati zakisanost telesa, je prvi pogoj, da na dan popijete primerno veliko količino vode. Iz prehrane je potrebno popolnoma izločiti rafinirane sladkorje in živila živalskega izvora. Prav tako pa se je potrebno izogibati izdelkom iz bele moke kot so na primer kruh, testenine, slaščice ali pice. Na drugi strani pa sta za telo izjemno pomembna sadje in zelenjava, ki v telesu delujeta bazično. Predvsem pri izbiri sadja je pomembno, da je sveže, saj je na ta način lažje prebavljivo.

Jedilnik pri odpravi zakisanosti telesa

Najbolj priporočena živila pri odpravi zakisanosti telesa so:

Paprika, bučke, rdeča pesa, krompir, grah, avokado, nektarine, cvetača, breskve, repa, jabolka, marelice, jagodičevje, česen, čebula, korenje, fige, rozine, kajenski poper, datlji, grozdje, mango, kivi, pasijonka, ananas, limeta, limona, lubenica in melona.

Če želite zmanjšati zakisanost telesa se izogibajte sladkemu pecivu, mesu, izdelkom iz pšenice, alkoholu, ocvrti hrani, čaju, kavi in čokoladi.

Leave a Comment