Zakaj se odločiti za tandemski skok s padalom?

Verjamem, da je vsem tistim ki še niste skočili s padalom, ni čiso jasno kakšni občutki nas prevevajo, ko se pripravljamo na skok. Vsakdo vpraša: »Ali te je strah?« in moj odgovor na to je vedno …

prostipad.si

Verjamem, da je vsem tistim ki še niste skočili s padalom, ni čiso jasno kakšni občutki nas prevevajo, ko se pripravljamo na skok. Vsakdo vpraša: »Ali te je strah?« in moj odgovor na to je vedno »JA!«. O padalstvu smo se pogovarjali Tomažem Hrastom iz podjetja Prostipad.si, ki nam je z veseljem odgovoril na vprašanja povezana s padalstvom.

Ampak pred skokom se skozi moje možgane pretaka še vse kaj drugega poleg strahu…vedno je tu navdušenje, adrenalin, želja po tem da bi izvedel dogovorjeni plan do pike natančno in kljub vsemu temu nemiru znotraj moje glave, tisočinko po odskoku nastopi »nirvana«.

Vse skrbi izginejo, misli utihnejo, čas se ustavi, preteklost in prihodnost naenkrat ne obstajata več. Usta se razlezejo čez cel obraz, napolni me očutek svobode in takrat samo še….letim.

padalca

Kaj padalstvo pomeni nam?

Padalstvo je za našo ekipo pravzaprav že smisel življenja, če se lahko tako izrazim. Gre za šport, ki ga imamo neizmerno radi, v njem uživamo, še posebej pa uživamo v njem, ko ga lahko delimo še z drugimi ljudmi.

Lahko si predstavljate, kako poseben je občutek, ko takoj po pristanku vidiš, kako zelo hvaležen ti je nekdo komur si »rešil življenje«, s tem ko si odprl padalo in ga varno pripeljal nazaj na tla. Ni lepšega občutka, kot vaše neizmerno zadovoljstvo ob ponovnem stiku s tlemi in divjim proslavljanjem s svojimi bližnjimi.

Edina stvar, ki je za nas lahko mogoče še malenkost bolj zadovoljiva je pa to, ko vidimo katerega od učencev iz naše padalske šole, ko opravi svoj prvi samostojen skok s padalom, brez naše pomoči, saj takrat vemo, da je bilo naše delo dobro opravljeno in da smo nekoga opremili z dovolj znanja, da lahko sam v celoti uživa neizmerne lepote tega športa.

tandemski skok s padalom iz višine 4300m

Kako pa padalstvo doživljate vi?

Padalstvo se uvršča med kstremne športe, zato ima marsikdo glede tega športa predsodke, češ da je nevarno, da moraš biti malce čez les, da se ukvarjaš s tem in še vse kaj drugega smo slišali. A glej ga zlomka, ne glede na to koliko »dvomljivcev« pride k nam preizkusiti, ali se mogoče motijo – čisto vsi prispejo nazaj na tla z ogromnim nasmeškom in očitnim zadovoljstvom na obrazu.

Strinjam se, da je prav, da je človeka strah preden skoči z aviona. Kako ga le nebi bilo, glede na to da to počne prvič v življenju. Ni je situacije na tem svetu, ki bi te lahko popolnoma pripravila na kaj takšnega. A prav tu se skriva lepota tega športa.

Brez strahu ni adrenalina. Torej več kot je strahu, večji je užitek, ko vaše telo zapusti letalo mimo ušes zaveje močan veter in kar naenkrat ste v zraku, kot ptica, popolnoma sproščeni in svobodni. Takrat se srčni utrip ponovno zniža, možgani ponovno pridobijo svojo polno kapaciteto in procesirajo sleherni trenutek, ko ste v prostem padu.

Nato se odpre padalo, vse se umiri, ponovno zaslišite glas svojega tandem inštruktorja, povrne se občutek 100% varnosti, a usta še vedno vztrajajo v širokem nasmehu.

Leave a Comment