Zakaj nastanejo žolčni kamni

Zagotovo poznate vsaj eno osebo, ki je imela težave z žolčnimi kamni. In kaj žolčni kamni sploh so? Najpreprosteje lahko rečemo, da gre za skupke kristalov v žolčniku. In zakaj nastanejo? Zaradi presnovnih sprememb nekaterih …

žolčni kamni

Zagotovo poznate vsaj eno osebo, ki je imela težave z žolčnimi kamni. In kaj žolčni kamni sploh so? Najpreprosteje lahko rečemo, da gre za skupke kristalov v žolčniku. In zakaj nastanejo? Zaradi presnovnih sprememb nekaterih sestavin žolča.

Obstaja kar nekaj različnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na nastanek žolčnih kamnov, na primer starost, debelost, nosečnost, zdravila, nenadna izguba teže, sladkorna bolezen, prehrana s preveč maščobami in premalo vlakninami. K nastanku žolčnih kamnov pa so veliko bolj nagnjene ženske.

bolečine zaradi žolčnih kamnov

Sestava žolčnih kamnov

Žolčni kamni so lahko različno sestavljeni. Najbolj pogosti so žolčni kamni iz holesterola. To zlasti velja za zahodne države. Prav tako pa so lahko sestavljeni tudi iz mešanice holesterola, beljakovin, sluzi in kalcijevega bilirubinata.

Simptomi

Velika večina ljudi z žolčnimi kamni ne čuti prav nobenih posebnih simptomov. Ko pa se žolčni kamni pričnejo premikati ter zamašijo vod žolčnika, posledično nastanejo zelo specifične hude ter neprekinjene bolečine, in sicer v zgornjem desnem kvadrantu oziroma desna stran trebuha pod rebri. Bolečine se nato širijo v hrbet ter desno ramo. Bolečina praviloma traja od ene do štirih ur, spremljata pa jo še slabost in bruhanje.

Navadno se bolečina pojavi eno ali pa dve uri po težjem obroku. Vsekakor pa je bolečina lahko povsem možna in to v neodvisnosti od obrokov. Pri tem so možni lahko še zapleti, na primer vnetje žolčnika, kamni v žolčevodih, akutno vnetje trebušne slinavke.

Priporočena živila

Splošni ukrepi v primeru žolčnih kamnov vključujejo primerno prehranjevanje. Na jedilniku morajo biti zelenjavne juhe, tapioka, testenine, riž, rezanci, pretlačen krompir, bele ribe, manjše količine pustega ali na žaru pripravljenega piščanca brez kože. Zaželeni so kompoti, marmelade, kuhano in surovo zrelo sadje, kamilični čaj ali čaj melise.

Živila, ki se jih morate izogibati

Če vas pestijo žolčni kamni, potem ne smete uživati čokolade, polnomastnega mleka ter mlečnih izdelkov, sira, smetane, masla, margarine, modrih rib, mastnega mesa, oreščkov, jajc, suhih salam. Izogibati se morate vsej ocvrti hrani. Hrano raje pripravite na pari, pecite na žaru ali v pečici ali pa jo skuhajte. Začinite jo s primernimi zelišči, sokom limone in oljčnim oljem.

Še nekaj koristnih nasvetov

Žolčni kamni so neredek pojav. In ko nas doletijo takšne težave, si torej v veliki meri lahko pomagamo predvsem z izborom prave vrste živil. Obenem pa je treba paziti tudi na to, da se hrana razdeli na pet obrokov na dan ter večkrat na dan jemo po malo. Hrano je seveda treba izjemno dobro prežvečiti.

Ključnega pomena je tudi to, da ves čas dobro nadzorujemo svojo telesno težo. Spet je pri tem ključna zdrava ter uravnotežena prehrana, obenem pa se je treba primerno gibati. Vsaj pol ure na dan se posvetite ustrezni vadbi, torej vadbi, ki vam odgovarja. Ne nazadnje pa ima pri vsem tem zagotovo veliko vlogo tudi zadostna količina kakovostnega spanca ter čim manj stresa.

Edini učinkoviti poseg za žolčne kamne v žolčniku

Žolčni kamni v žolčniku so sila neprijetna zadeva. Edini učinkoviti poseg za to je odstranitev žolčnika. To je dobrodošlo zlasti za bolnike s ponavljajočimi se težavami oziroma za tiste bolnike, ki imajo bolj komplicirane žolčne kamne.

Leave a Comment