Zakaj je potrebno kolonoskopija?

Ste že slišali za kolonoskopijo? To je preiskava, ki zdravnikom omogoča, da lahko z očesnim nadzorom ugotavljajo bolezenske spremembe v debelem črevesu ter danki. Kolonoskopija je precej nadležna preiskava, saj pri njej v danko dajo …

kaj je kolonoskopija

Ste že slišali za kolonoskopijo? To je preiskava, ki zdravnikom omogoča, da lahko z očesnim nadzorom ugotavljajo bolezenske spremembe v debelem črevesu ter danki. Kolonoskopija je precej nadležna preiskava, saj pri njej v danko dajo dolgo ter upogljivo cev, ki jo imenujemo kolonoskop.

Čeprav gre torej za sila neprijeten poseg, pa je treba imeti v mislih pozitivne učinke samega pregleda. Ko boste to postavili v ospredje, se vam bo poseg prej zdel koristen kot pa zoprn oziroma neprijeten. Ne nazadnje nam kolonoskopija lahko reši celo življenje.

Najprimernejši čas za kolonoskopijo

In kdaj je kolonoskopija še posebej priporočljiva? Zdravnik vas bo na takšno vrsto preiskave napotil, ko bo hotel izvedeti vzroke za vaše prebavne težave oziroma motnje. S pomočjo preiskave bo lahko pojasnil, zakaj se vam na primer v trebuhu pojavljajo bolečine, zakaj krvavite iz danke, zakaj se soočate s kronično drisko in drugimi težavami črevesja.

Sicer pa vas na kolonoskopijo lahko povabijo tudi v okviru preventivnega programa. Če imate več kot petdeset let, je izjemno dobrodošlo, če se testirate pod okriljem takšnega programa.

Čiščenje črevesja pred kolonoskopijo

Preden je na vrsti kolonoskopija, pa je potrebno izjemno temeljito čiščenje črevesja. Ostanki namreč lahko zelo ovirajo samo natančnost, preglednost in ne nazadnje še zanesljivost pregleda. Pred preiskavo je torej treba zelo dosledno upoštevati nekatera navodila, ki jih dobimo od zdravnika.

Najmanj en dan pred kolonoskopijo je potrebna posebna dieta. Prepovedano je na primer uživanje goste hrane. Uživati smete le nekatere vrste tekočin, na primer vodo, čaj, kavo brez dodatkov, čisto juho. Pomembno je tudi, da se izogibate tekočinam, ki so obarvane rdeče, saj bi jih zdravnik lahko zamenjal za kri. Na dan posega od polnoči dalje je prepovedano uživanje vsega, tudi tekočine.

Varen in neboleč poseg

Kolonoskopija je v resnici povsem varen in povsem neboleč poseg. Pri tej vrsti preiskave le redkokdaj lahko pride do kakšnih posebnih zapletov. Lahko se sicer pojavi krvavitev na mestu, na katerem je bila na primer odstranjena bolezenska sprememba ali pa je bila opravljena biopsija.

Večina pacientov pri posegu ne potrebuje pomiritve s pomočjo zdravil, ker preiskava večinoma sploh ne boli.

Trajanje kolonoskopije

In koliko časa traja kolonoskopija? Na to vprašanje ni natančnega odgovora. To je zlasti odvisno od samih okoliščin pregleda ter ne nazadnje tudi od same zgradbe telesa pacienta. Lahko pa rečemo, da kolonoskopija v povprečju traja nekje do 20 minut ali največ do ene ure.

Sicer pa je bolje računati na daljše trajanje posega, in sicer v veliki meri zaradi dobre psihološke priprave. Pri pregledu se mora pacient sleči od pasu navzdol. V tem primeru vam bo zdravnik dal posebne vrste hlač, ki jih boste med preiskavo morali nositi. Nato se uleže na levi bok ter pokrči kolena. Zdravnik namaže zadnjično odprtino, in sicer s posebnim mazilom – lokalnim anestetikom. Nato uvede kolonoskop v danko. Dolžina kolonoskopa omogoča, da zdravnik pregleda celotno dolžino debelega črevesa, in sicer vse do slepega konca. Na konici kolonoskopa je majhna kamera, ki pošilja sliko iz telesa na zaslon.

Leave a Comment