Zadah iz ust je na prvi pogled nedolžna težava

Kdo bo si mislil, da nam lahko zadah iz ust dela večje težave? Na prvi pogled je zelo nedolžna težava, ki pa je lahko za mnoge tudi zelo velik problem in hkrati pokazatelj večjih zdravstvenih …

Kdo bo si mislil, da nam lahko zadah iz ust dela večje težave? Na prvi pogled je zelo nedolžna težava, ki pa je lahko za mnoge tudi zelo velik problem in hkrati pokazatelj večjih zdravstvenih težav. Neprijeten in odbijajoč zadah iz ust nastane, ker se na določenem mestu prekomerno razmnožijo anaerobne bakterije, ki razkrajajo beljakovine. V tem procesu razgradnje nastanejo žveplove spojine, ki imajo močan in neprijeten vonj.

Za zadah iz ust boste zasledili tudi strokovni izraz halitoza. Lahko je akutne narave, če pa zadah iz ust ne mine tudi po umivanju zob in vas pesti vsak dan, takrat govorimo o kronični težavi. Vzroki za zadah iz ust so zelo različni, pri čemer ločimo lokalne in sistemske vzroke. O lokalnih vzrokih govorimo takrat, ko gre za bolezensko stanje v ustni votlini ali njeni bližini, med sistemske vzroke pa uvrščamo bolezen ali stanje organizma.

Vzroki za neprijeten zadah se skrivajo v ustih ali zunaj njih

Neprijeten zadah iz ust je lahko posledica zaužitja določene hrane, kot sta na primer česen ali čebula, prav tako pa tudi prevelikih količin presladke, prekisle ali močno začinjene prehrane. V samih ustih nastane neprijeten zadah zaradi slabe ustne higiene zaradi katere se delci hrane nabirajo med zobmi in so idealno mesto za gojišče bakterij. Hrana je lahko skrita tudi v zobeh s slabimi zalivkami, zato vam tudi dobra ustna higiena v določenih primerih ne pomaga. Hrana pa se lahko nabira tudi v mandljih, kjer razpada in povzroča slab zadah iz ust.

Kot smo pa že povedali je slab zadah lahko tudi posledica nekega bolezenskega dogajanja v telesu. Težava se največkrat tako pojavi pri bolnikih s sladkorno boleznijo, boleznijo ledvic in jeter in refluksno boleznijo požiralnika. Slab zadah iz ust pa je lahko tudi posledica dehidracije.

Redni obiski zobozdravnika in ustna higiena sta zelo pomembna

Osnovno zdravljenje poteka z odstranjevanjem bakterij in pri tem ima najpogosteje glavno vlogo vaš zobozdravnik. Ta vam po potrebi zamenja zalivke ter odstrani zobne obloge. Zobozdravnik vam bo ob tem svetoval o najbolj primerni zobni kremi in opozoril na bolj skrbno ustno higieno.

Temeljna funkcija ustne higiene je preprečevaje kariesa in zobnih oblog. Pri tem je obvezna uporaba zobne paste in zobne nitke, zelo priporočljiva pa je tudi zobna prha. Če pa zobozdravnik ne bo ugotovil vzroka za slab zadah v ustih, potem se predvideva, da so vzroki nekje drugje. Zato boste napoteni k specialistu, ki bo skušal ugotoviti sistemske vzroke bolezni.