Vzroki za vnetje mehurja?

Vnetje mehurja je precej pogosta težava. Znano je celo, da je to ena od najbolj neprijetnih okužb. Pri moškem lahko prizadene tudi prostato. Praviloma pa se takšna vrsta vnetja kaže v obliki bolečin, težav z …

boleč mehur

Vnetje mehurja je precej pogosta težava. Znano je celo, da je to ena od najbolj neprijetnih okužb. Pri moškem lahko prizadene tudi prostato. Praviloma pa se takšna vrsta vnetja kaže v obliki bolečin, težav z uriniranjem, neredko tudi s krvavitvijo iz senčil.

Bolečina pri vnetju mehurja je lahko različnih jakosti. Tudi težave pri uriniranju so lahko različne. Praviloma pa je bolečina stalna ter moteča. Ob nezdravljenju vnetega mehurja se jakost bolečine povečuje, in sicer do neznosnih oblik.

Vzroki za vnetje mehurja

Pogosto je vzrok za  vnetje mehurja oziroma spodnjih sečil okužba z bakterijo Escherichia coli. Ta vrsta bakterije je odgovorna za kar 70 ali celo do 90 % okužb sečnega mehurja. To velja tako za ženske kot za moške.

Med ostale povzročitelje za vnetje mehurja prištevamo še druge vrste bakterij, redkeje vnetje povzročajo glivice. Slednje je zlasti značilno za osebe, ki so imunsko oslabljeni, ali pa za starejše ali hospitalizirane ljudi.

Povečana koncentracija rdečih krvničk v urinu

In kaj pri vnetju mehurja pokaže urinska slika? V izvidu sedimenta urina prevladuje izjemno povečana koncentracija belih krvničk ter bakterij. Za hudo vnetje mehurja pa je značilna tudi prisotnost povečane koncentracije rdečih krvničk v urinu. Pri tem je treba omeniti, da krvav urin ne pomeni nujno zapletenejše okužbe senčil.

Če vas doletijo znaki vnetja mehurja, je dobro, da obiščete svojega zdravnika. Glede na vašo anamnezo ter potrebne opravljene preiskave ta nato po potrebi odredi kratkotrajno antibiotično kuro. Ta navadno traja od tri do pet dni. Nato se zdravnik odloči, ali vas bo poslal naprej na specialistični pregled, in sicer k urologu.

Ženske pogosteje doleti vnetje mehurja

Znano je, da imajo ženske večje oziroma pogostejše težave z vnetjem mehurja. Ključni razlog za to je, da so ženske veliko bolj izpostavljene vnetju spodnjih senčil, in sicer zaradi krajše sečnice ter posledično slabše obrambe pred vdorom bakterij iz okolja.

Sicer pa urologi opažajo, da so okužbe senčil pogostejše pri osebah, ki pijejo manj tekočine. Zdravniki v primeru vnetega mehurja predpišejo antibiotike, in sicer z razlago, da se vnetje lahko razširi. Če se razširi, je treba nujno obiskati bolnišnico. Sama okužba zgornjih senčil lahko povzroča tudi okvaro ter odpovedovanje ledvic. Seveda lahko pride še do drugih hujših zapletov. Antibiotično zdravljenje je torej za vnetje mehurja še toliko bolj potrebno.

Ponavljajoče se vnetje mehurja

Predvsem za ženske je značilno, da se jim vnetje mehurja nenehno ponavlja. Najpogostejši vzroki za ponavljajoče se okužbe senčil so pogosti spolni odnosi, genetska nagnjenost k okužbam, uporaba spermicidov. Za vnetje mehurja so zlasti izpostavljene tudi nosečnice.

Znaki vnetja mehurja pri ženskah in pri moških

Znaki vnetja mehurja so pri ženskah podobni kot pri moških. Kljub temu pa je lahko ob hujšem vnetju prostate prisotna še septična temperatura, ki je višja od 38 stopinj Celzija. V tem primeru je pacient lahko celo življenjsko ogrožen. Nujno potrebuje pomoč oziroma oskrbo urologa.

Zdravljenje za vnetje mehurja pri moškem lahko traja tudi do štiri tedne. Ženskam v primeru vnetja zadostuje že tridnevna antibiotična kura.

Vnetju mehurja se lahko učinkovito izognete že z zadostnim pitjem tekočine, uživanjem brusnic in ne nazadnje tudi z ustrezno higieno.

Leave a Comment