Vzroki za nastanek kurjega očesa

Za kurje oko ste najverjetneje že slišali. Če pa ste ga bili deležni sami, pa še toliko bolje veste, da je to lahko izjemno nadležna pa tudi precej boleča zadeva. Gre za odebeljeno kožo, ki …

kako odstraniti kurje oko?

Za kurje oko ste najverjetneje že slišali. Če pa ste ga bili deležni sami, pa še toliko bolje veste, da je to lahko izjemno nadležna pa tudi precej boleča zadeva. Gre za odebeljeno kožo, ki se pojavi zato, da bi lahko zaščitila povrhnjico, in sicer na predelih, kjer se drgne ob trd material.

Na začetku je kurje oko videti kot blaga rdečica. Na dotik je boleča, neredko se pojavijo še žulji. In zakaj sploh pride do nastanka kurjega očesa? Najpogosteje zaradi pretesne obutve, nošenja čevljev s peto, prekomerne teže, nepravilne obremenitve stopal, trenja ortopedskih nepravilnosti okostja, večurne prisilne drže pri opravljanju stoječega dela.

Bolečina pri nastanku kurjega očesa

In zakaj kurje oko lahko tako zelo boli? Ker so spodnje plasti kože prepredene z živci. To lahko povzroča izjemno neprijetne bolečine. Kurje oko lahko postane vse trše in tudi bolj odebeljeno. Njegovo vraščanje v globino kožo povzroča najbolj neprijetne bolečine.

Kurje oko se lahko pojavi kjer koli na stopalu, na primer na stopalnih blazinicah ali pa na peti. Najpogosteje pa se pojavi na stranskih delih prstov.

Vrste kurjega očesa

Ločimo več vrst kurjih očes. Ena od možnosti je trdo kurje oko. Zanj je značilen manjši predel debelejše poroženele kože s trdim središčem. Po drugi strani pa vas lahko doleti mehko kurje oko. Zanj je značilna tanjša poroženela površina. Pojavi se med prsti na nogah.

Poznano je tudi zrnato kurje oko. To je skupek trde kože, ki objema manjši čep. Ta vrsta oziroma oblika kurjega očesa se praviloma pojavi na stopalih.

Preprečevanje kurjega očesa

Vsekakor je kurje oko veliko lažje preprečiti kot pa zdraviti. Najpomembneje je, da se odstrani vir draženja ter da se še dodatno nosi neko oporo ali pa varovalni pripomoček, ki lahko učinkovito ublaži draženje. Na trgu so nam na primer na voljo različne zaščitne blazinice in obročki. Te se lahko hitro ter preprosto nalepi na ogrožena mesta na stopalih.

Večji poudarek je treba vsekakor nameniti tudi vrsti obuvala. Čevlji morajo biti v prvi vrsti primerno veliki in tudi dovolj široki. Najbolje se je izogibati čevljem s konicami ali pa čevljem z visoko peto. Strokovnjaki v primeru kurjega očesa priporočajo tudi ortopedske vložke. Ti so še posebej dobrodošla pomoč, če se pete ali podplati čevljev neenakomerno ponosijo. Ne nazadnje pa veliko naredimo še s tem, da ne pozabimo na dovolj ustrezno higieno svojih nog oziroma stopal. Slednje je namreč ena od pomembnejših ter učinkovitejših preventiv pred nastankom kurjega očesa.

Zdravljenje kurjega očesa

V lekarnah so praviloma na voljo posebni pripravki za zdravljenje kurjega očesa, ki se lahko dobijo brez receptov. Pripravek je treba na kurje oko nanašati v primerno tanki plasti. To pustimo nekaj časa delovati. Obolel predel nato odmakamo v topli in osoljeni vodi. Pomagamo si lahko tudi s pilico.

Nevarnost kurjih očes

Je kurje oko nevarno? Kurja očesa praviloma niso nevarna, vsaj sama po sebi ne. Povsem možno pa je, da se stanje lahko precej zakomplicira, če na primer pride do okužbe. Do te pogosto pride tedaj, kadar kurje oko odstranjujemo kar na silo.

Leave a Comment