Vrtoglavica je sopotnica številnih bolezni

Kako bi najlažje označili vrtoglavico? Tako, da rečemo, da je to stanje, pri katerem ima oseba občutek, da se vsa okolica in vsi predmeti okoli nje vrtijo oziroma gibljejo okoli njega ali pa se sama …

vrtoglavica

Kako bi najlažje označili vrtoglavico? Tako, da rečemo, da je to stanje, pri katerem ima oseba občutek, da se vsa okolica in vsi predmeti okoli nje vrtijo oziroma gibljejo okoli njega ali pa se sama giblje okoli njih. Vrtoglavica lahko traja le nekaj sekund ali minut, lahko pa tudi nekaj ur ali celo več dni.

Vzroki za vrtoglavico so lahko različni. Najpogosteje pa gre pri tej težavi za motnje v centru za ravnotežje. Človek prve izkušnje z vrtoglavico praviloma doživi že v ranem otroštvu, na primer na vrtiljaku. Nekaterim med vami se lahko zavrti, ko na primer pogledate navzdol z večjega hriba. Po drugi strani pa je vrtoglavica lahko spremljevalka resnejših bolezni.

Je vrtoglavica bolezen?

Vrtoglavica ni bolezen, temveč je smatrana kot simptom oziroma bolezenski znak. Ta lahko prizadene osebe vseh starosti, tako ženske kot moške. Če gre na primer za difuzno vrtoglavico, to pomeni, da se osebi nenadoma zmrači pred očmi ter se onesvesti. Če gre za sistematsko vrsto vrtoglavice, pa to pomeni, da se okolica okoli osebe vrti v navpični ali v vodoravni smeri. Vrtoglavico neredko spremljata še slabost in bruhanje.

Če vrtoglavico delimo glede na mesto nastanka, potem ločimo vestibularno in nevestibularno vrtoglavico. Za prvo vrsto se vzrok skriva v ravnotežnem sistemu osebe. V tem primeru je vrtoglavica lahko periferna ali centralna. Pri periferni ima oseba občutek vrtenja, padanja lebdenja; pri centralni pa je motena zlasti koordinacija. Za nevestibularno vrtoglavico je značilno, da je prisotna omotičnost, slabost v nogah, oseba ima ves čas občutek, da se bo onesvestila, grabi jo panika, pred očmi se ji temni ali iskri.

Ponavljajoča se vrtoglavica

Zanimivo je, da simptomi pri ponavljajoči vrtoglavici postanejo manj intenzivni, a se kvaliteta življenja lahko izjemno zmanjša. Oseba s prisotnostjo vrtoglavice postane s svojim načinom življenja izjemno nezadovoljna, težko spi ali sploh ne more spati, pojavijo se tudi spremembe v sami osebnosti, na primer oseba postane pogosto sumničava, izgublja motivacijo in smisel, izgubi zaupanje do bližnjih.

Vrtoglavica kot simptom duševnih težav

Vrtoglavica je lahko tudi simptom za človekove duševne težave. Poznana je na primer psihogena vrtoglavica in je kar pogosto prisotna pri ljudeh. Raziskave so celo pokazale, da je kar pri vsakem četrtem bolniku z vrtoglavico v ozadju duševna stiska.

Za psihogeno vrtoglavico je na primer značilno, da jo spremljajo znojenje, pospešeno bitje srca, težko dihanje, dušenje. Prizadete osebe takšno težavo praviloma občutijo kot nihanje.

Kdaj je treba v primeru vrtoglavice poiskati pomoč zdravnika

Vrtoglavica še ne pomeni nujno, da morate takoj nujno obiskati zdravnika. To je mišljeno predvsem za vse tiste, ki se jim le občasno vrti. Če pa se vam vrtoglavica stalno ponavlja in je nikakor ne morete povezati z znanim vzrokom, je obisk zdravnika zelo zaželen oziroma kar nujen.

Samo zdravljenje vrtoglavice je predvsem odvisno od vzroka zanjo. Če vrtoglavico na primer spremljajo še nenadni glavoboli, bruhanje, nestabilna hoja, je velika verjetnost, da se nekaj dogaja v malih možganih, na primer krvavitev. Vrtoglavica, ki jo na primer spremljajo vidne in vohalne halucinacije, pa lahko napoveduje tudi epileptični napad.

Leave a Comment