Ukrivljenost hrbtenice ali skolioza

Vsak organ človeškega telesa opravlja pomembno nalogo, saj človeka po svojih močeh ohranja zdravega in močnega. Če se samo z enim našim organom začnejo dogajati nepravilnosti, se tako pojavijo zdravstvene težave, ki jih moramo zdraviti. …

Vsak organ človeškega telesa opravlja pomembno nalogo, saj človeka po svojih močeh ohranja zdravega in močnega. Če se samo z enim našim organom začnejo dogajati nepravilnosti, se tako pojavijo zdravstvene težave, ki jih moramo zdraviti.

Tudi kosti so izredno pomembne, saj nam omogočajo pokončno držo. Najpomembnejšo vlogo med kostmi ima zagotovo hrbtenica, ki podpira velik del telesa in zato je ključnega pomena, da zraste ravno in dobro. Vendar pa žal ni vedno tako, da bi hrbtenica sama rastla tako, kot bi morala. Tako se lahko pojavi ukrivljenost hrbtenice, ki ji z drugimi besedami pravimo tudi skolioza in je precej resno zdravstveno stanje, saj se človek ne more držati ravno, ker hrbtenica raste napačno.

Zakaj se pojavi ukrivljenost hrbtenice?

Ukrivljenost hrbtenice se pojavi zaradi prirojenih napak, ki se kažejo v slabemu oblikovanju vretenc in slabemu oblikovanju hrbtenice. Največja težava omenjene bolezni je ta, da izredno slabo vpliva na kvalitetno življenja osebe. Če tako pri otroku opazimo možnost za ukrivljenost hrbtenice, je pomembno, da ga redno opazujemo in spremljamo nastanek bolezni.

Bolj kot bo otrok rastel, bolj se mu bo ukrivljenost hrbtenice poznala. V določenih primerih se jo lahko odpravi z ustrezno operacijo, ki osebi omogoči ponovno bolj kvalitetno življenje. ukrivljenost hrbtenice najpogosteje opazimo zaradi nesimetričnega prsnega koša ali pa zato, ker ima oseba nesorazmerno velikost hrbtenice v primerjavi z rokami in nogami. Če je ukrivljenost majhna, običajno ne povzroča težav in jo odkrijejo šele na zdravniških pregledih v šoli, če je hujša, pa jo moramo spremljati že od malih nog.

Poznamo več skupin bolezni za ukrivljenost hrbtenice

Prva je tako imenovana infantilna skolioza in je precej redka. Omenjena težava se največkrat pojavi pri osebah moškega spola. Ukrivljenost hrbtenice v takšnih primerih najpogosteje izgine kar sama od sebe. Če pa se to ne zgodi, pa lahko pride do dodatnih zdravstvenih težav, kot je okvara srca, mišic in pljuč, saj se omenjeni organi razvijajo skupaj s hrbtenico.

Nato poznamo juvenilno skoliozo, ki se opazi pri otrocih starih od štiri do devet let. Ker se pojavi kasneje, je običajno veliko manj agresivna. Pomembno je to, da se pojavi po starosti petih let, ko se večji del hrbtenice že razvije. Vsekakor je stanje potrebno dobro opazovati.

Nato je tu še adolescenčna skolioza, ki se pojavi od desetega leta dalje. Največkrat je vzrok zanjo rastni skok. Tu so veliko bolj izpostavljene deklice kot deški, ki jih omenjena ukrivljenost hrbtenice prizadene manj pogosto. 

Leave a Comment