Smrekovi vršički naj postanejo del vaše prehrane

Nekateri med vami zagotovo veste, kako zelo uporabni so smrekovi vršički. Sirup iz teh vršičkov je eno od najučinkovitejših naravnih zdravil, ki pomagajo premagovati kašelj. Vsekakor to še zdaleč ni edina možnost uporabe tovrstnih vršičkov. …

Nabiranje in uporaba smerkovih vršičkov

Nekateri med vami zagotovo veste, kako zelo uporabni so smrekovi vršički. Sirup iz teh vršičkov je eno od najučinkovitejših naravnih zdravil, ki pomagajo premagovati kašelj. Vsekakor to še zdaleč ni edina možnost uporabe tovrstnih vršičkov.

Smrekovi vršički so izjemno zdravi, znani pa so po svojem zelo posebnem okusu. Vključite jih lahko v svoje vsakodnevno prehranjevanje. A preden jih vključite, je dobro vedeti, na kakšen način.

Odličen sestavni del omake za testenine

Smrekovi vršički se lahko uporabljajo kot odličen sestavni del za omake za testenine. Najprej jih boste morali zelo temeljito oprati. Nato jih dajte v kuhinjski mešalnik, dodajte še nekaj olivnega olja, po želji še sol, poper, česen, limonin sok.

Če boste zmesi dodali še kvasne kosmiče, bo okus še toliko boljši. Nato vse skupaj zelo dobro premešajte. Pesto, ki nastane, se praviloma najpogosteje uporablja kot omaka k testeninam. Prav tako dobrodošel pa je lahko tudi kot namaz.

Vloženi smrekovi vršički

Nekateri med vami bi nam z veseljem lahko povedali, kako zelo okusni so tudi vloženi smrekovi vršički. Na preprost in hiter način jih lahko doma pripravite kar sami. Stekleni kozarec napolnite z vršički; čisto na vrhu pustite vsaj malo prostora. Nato zmešajte kis in vodo, in sicer v razmerju 1 proti 2. Temu dodajte še sol.

Mešanico je nato treba segreti ter preliti po vršičkih. Kozarec z razkuženim pokrovčkom zaprite in ga nato segrejte v loncu z vodo. Ko se bo kozarec ohladil, ga spravite na hladno mesto. Na vložene vršičke je treba počakati tri mesece.

Sok iz smrekovih vršičkov

Smrekovi vršički se lahko uporabijo tudi kot odličen napitek oziroma sok. Najprej je treba zavreti 2 litra vode. Tej dodajte približno 200 gramov sladkorja ter 10 gramov citronske kisline. Tekočino prelijte po temeljito opranih vršičkih.

Mešanico pustite stati čez noč. Zjutraj jo precedite in napitek postavite v hladilnik. Tam lahko počaka tudi do dva tedna. Če želite, napitek lahko vlijete tudi v modelčke, ki jih daste zamrzniti. Iz tega boste dobili okusne ledene kocke, ki jih lahko uporabite za popestritev čaja, vode ali katerega koli drugega napitka. Sicer pa je sok oziroma napitek iz smrekovih vršičkov najbolje mešati v razmerju z vodo ali gazirano pijačo; v razmerju ena proti ena.

Namaz iz mešanice vršičkov in jagodičja

Smrekovi vršički so lahko vključeni tudi v izjemno okusen namaz, ki je v osnovi narejen iz jagodičja. Najprej je treba vršičke dobro oprati. Nato jih narežite na zelo majhne koščke. Temu je treba dodati še jagodičevje, in sicer po lastni izbiri.

Mešanico dobro pretlačite, a masa naj ne bo povsem gladka. Najbolje, da vam nekaj večjih koščkov ostane. Dodajte še sladilo po izbiri ali pa kar rjavi sladkor. Namaz bo v hladilniku ostal dober do pet dni. Dodate ga lahko na kruh, na palačinke, sladoled, k ovseni kaši in še na številne druge jedi. Okus je odličen in res nekaj posebnega.

Ne bi si mislili, da so smrekovi vršički tako zelo uporabna zadeva. Zagotovo obstaja še vrsto drugih receptov, ki vključujejo tovrstne vršičke. Pobrskajte po spletu, kjer boste zagotovo našli še kar nekaj odličnih in uporabnih idej.

Leave a Comment