Šmarna gora razveseljuje vse obiskovalce in pohodnike

V bistvu ji lahko rečemo tudi kar simbol Ljubljane. Šmarna gora je gora, ki jo vsi poznajo. Veliko Ljubljančanov se vsako jutro odpravi nanjo in gleda sončni vzhod, ki prebudi meščane naše prestolnice. Pot na …

Šmarna gora pri Ljubljani

V bistvu ji lahko rečemo tudi kar simbol Ljubljane. Šmarna gora je gora, ki jo vsi poznajo. Veliko Ljubljančanov se vsako jutro odpravi nanjo in gleda sončni vzhod, ki prebudi meščane naše prestolnice. Pot na Šmarno goro ni prezahtevna. Poti je v bistvu več in tako si lahko vsakdo poišče sebi primerno pot, za nedeljski ali sobotni vzpon.

Dobra star Šmarne gore je tudi ta, da nam na vrhu lahko postrežejo s čudovitimi domačimi slovenskimi jedmi, ki jih obožujejo vsi obiskovalci. Zagotovo imajo najraje odlične štruklje, ki pohodniku dajo moč, da se lahko spusti v dolino. Šmarna gora tako vsakemu ostane v lepem spominu tudi po dobi hrani.

Kako se je v preteklosti razvijala Šmarna gora?

Majhna kapelica blažene Device Marije je omenjena v že zelo starih zapisih. Nekateri pravijo, da jo omenjajo že v 13. stoletju. Kot pišejo dokumenti, naj bi kapelico uporabljali za podeljevanje odpustkov vernikom, ki so željni po odvezi od grehov, hodili na goro ter puščali tam težko prigaran denar.

Nato pa se je v 15. stoletju obisk majhne kapelice tako povečal, da so morali zgraditi pravo večjo cerkev, ki še danes spominja na gotske čase. Novo nastala cerkev je imela kar ve ladji in mogočna dva kora. Ko so tudi po slovenskem ozemlju strašili Turki, so okrog cerkve na Šmarni gori sezidali mogočno obzidje, ki je ljudi varovalo pred krvoločnimi udori. Pri temu pa so s pokom o prihodu Turkov obvestili še ostale vasi. Šmarna gora je tako postala zatočišče vseh. Trdnjava na Šmarni gori tako ni bila nikoli zavzeta.

Šmarna gora ima še dane veliko pozitivne energije

Na Šmarno goro se seveda lahko odpravimo tudi z otroci, ki bodo z veseljem raziskovali naravo ter majhen zaselek na vrhu. Šmarna gora je tako kot v preteklosti stičišče ljudi, ki se radi razgibajo ter si privoščijo obilo čistega zraka.

Šmarna gora stoji praktično v Ljubljani in tako do nje nimamo dolge poti. To je idealno za dneve, ko nimamo veliko časa za izlete in se zato raje odpravimo na kakšno bližnjo vzpetino. Ker je spodaj urejeno parkirišče, lahko svoj avto mirno pustimo o vznožju in se brez skrbi opravimo gor. Vrh Šmarne gore moramo vsaj enkrat osvojiti vsi, saj nam bo zagotovo ostal v lepem spominu.

Šmarna gora bo tako točka na katero se bomo radi večkrat vračali tudi v starejšem obdobju svojega življenja in tako obujali prečudovite spomine iz preteklosti.

Leave a Comment