Primerjava Amazon Alexa in Google Home

Na trgu je na voljo vedno več pametnih zvočnikov, zato je izbira primernega vedno težja. Najprej se morate odločiti, katera pametna naprava najbolje odgovarja vašim potrebam in željam. Pametni naprave in zasloni so primerni za …

pametne naprave za glasovno upravljanje

Na trgu je na voljo vedno več pametnih zvočnikov, zato je izbira primernega vedno težja.

Najprej se morate odločiti, katera pametna naprava najbolje odgovarja vašim potrebam in željam.

Pametni naprave in zasloni so primerni za vse, ki želijo v svoji hiši imeti virtualnega asistenta za predvajanje glasbe, odgovarjanje na neumna vprašanja, pošiljanje sms sporočil ter za upravljanje pametnih naprav v hiši ali stanovanju.

Preizkusili smo vodilne pametne naprave, ki jih je mogoče upravljati z glasom, Med vodilne naprave sodita Amazon Alexa in Google Assistant.

Najprej se morate odločiti, katere funkcije želite, da ima dotični zvočnik.

Ali želite, da zvočnik predvaja visoko kvaliteten zvok? Ali želite, da ima zaslon na dotik ali je dovolj, da ga lahko upravljate s pomočjo govorjenja? Ali se mora vaš zvočnik povezati z drugimi pripomočki v vašem pametnem domu?

Ne bojte se, našli boste tisto, kar iščete! Za vas smo preizkusili dva izmed vodilnih pametnih zvočnikov na trgu.

Najpomembnejša vprašanja o Amazon Alexa v primerjavi z Google Home

Je Alexa boljša od Googla? Na to vprašanje je težko odgovoriti samo z da ali ne, saj sta si oba izjemno podobna in težko izbiramo med obema. Odgovor je zapleten, saj se neposredno navezuje na naprave, ki jih vi uporabljate v vašem domu in od njihovih kompatibilnosti z izbranim zvočnikom.

Če imate doma že veliko pametnih naprav, bi bila Alexa najprimernejša.

Vendar je veliko uporabnikov, ki so trdno prepričani, da je Google Assistant, saj omogoča funkcijo učenja vaših navad in nastavitev.

Ali lahko Alexa pride v Google Home? Žal ne, saj Alexa ne omogoča povezave z drugimi tovrstnimi napravami.

Ali lahko naprava Alexa pokliče dotično osebo? Da – če imate zvočnik Amazon Echo lahko prostoročno pokličete izbrano telefonsko številko iz vašega imenika.

Za vas smo odgovorili na najbolj pogosta vprašanja povezana s pametnimi zvočniki.

Amazonov tržni delež pametnih zvočnikov je v zadnjem letu padel iz 74 odstotkov na slabih 44 odstotkov.

Kakšna je razlika med Amazon Alexoin Google Home? Trenutno so med njima izredno majhne razlike, saj sta oba zvočnika po funkcija zelo podobna. Oba se odlično odzoveta na glasovne ukaze in se povežeta z napravami v vašem domu.

Kateri je najboljši Amazonov zvočnik? To je odvisno od vaših pričakovanj in želja, ki jih želite, da jih zvočnik izvaja. V koliko želite pametni zvočnik z zaslonom, potem je odgovor Amazon Echo Show. Če želite pri nakupu privarčevati, vam predlagamo, da se odločite za nakup Amazon Sonos One zvočnika.

Kaj deluje z Google Home? Google Home omogoča nadzorovanje in upravljanje pametnih naprav v vašem domu. Z njim lahko upravljate pametne luči, senčila, televizijo, termostate in druge naprave, v koliko omogočajo povezljivost. Za več informacij o samih kompatibilnosti naprav z Google Home predlagamo, da obiščete uradno spletno stran na kateri boste našli vse potrebne specifikacije.

Amazon Alexa naprednejši nadzor nad vašim pametnih doma.

Začnimo s pametnim zvočnikom Amazon Alexa, ki je vse začel Amazon proizvajati leta 2014. Najprej so izdelali model Amazon Echo. Ki je bil visok 148 mm in se je ponašal s solidno kvaliteto zvoka. Bilo ga je moč povezati z Bluetooth ali Wifi omrežjem. Napravo se je vklopila s preprostim glasovnim ukazom “Alexa”. Do danes so v podjetju Amazon na trg lansirali že tretjo nadgradnjo prvotnega modela.

Tretja generacija Echo Dot nima najboljše kakovosti zvoka za večje prostore, zato je najbolj primeren za prostore, kjer predvajanje glasbe ne bo njegova poglavitna funkcija. Kljub temu ga lahko povežete z zvočnikom Bluetooth ali drugo zvočno napravo s povezavo priključka AUX. S tem lahko nadgradite vaš starejši Hi-Fi sistem, ki je zagotovo veliko vreden in mu tako še podaljšate življenjsko dobo in razširite njegove funkcije.

Pametni zvočni Amazon Alexa

Kako upravljate Amazon Alexo?

S preprostimi glasovnimi, lahko upravljate inteligentne naprave v vašem domu:

 • Alexa, ugasni luč.
 • Alexa, nastavi termostat, da ohladi prostor za 2 stopinji Celzija.
 • Alexa, so vrata garaže odprta?

Slabost Amazon Alexe je, da boste za nastavitev in povezavo naprave potrebovali veliko mero potrpljenja. Najprej si morate ustvariti račun na Amazon Developer in Amazon Web Services.

Prednosti Amazon Alexe:

 • Je inteligenten Bluetooth zvočnik, ki vašo sobo napolni s popolnim 360-smernim zvokom.
 • Odlikuje ga visoko kvaliteten zvok
 • Odgovarja na vaša vprašanja, bere audio knjige in nove, vam poroča o vremenu in razmerah na cestah, prebere vam rezultate športnih tekem in vas obvešča o vašem urniku Ima sposobnost nadzora in upravljanja pametnih naprav, senčil, termostatov…
 • Ima sposobnost učenja in nadgradnje obstoječih funkcij
 • Omogoča glasovno upravljanje
 • Omogoča upravljanje z daljinskim upravljalnikom
 • Omogoča prostoročno telefoniranje
 • Lahko pripoveduje šale
 • Se odlično poveže z ostalimi napravami s pomočjo Bluetooh povezave
 • Je brezplačen za uporabo

Google Home Assistant

Google ponuja ožjo paleto pametnih zvočnikov v primerjavi z Amazonom. Izbirate lahko med šestimi modeli. Najnovejši model pametnega zvočnika so razvili v sodelovanju s podjetjem Smart Home Nest..

Tako so razvili, dva model Google Hub Max in Google Nest Mini.

Najmanjši od treh je zvočnik Google Home Mini . Izdelan je iz močne plastike in prekrit z mehko tkanino. Na voljo je v različnih barvnih kombinacijah. V napravi lahko med štirimi utripajočimi barvami, ki se odzovejo na vaše glasovne ukaze.

Pametni zvočnik Google Home

Google Nest Mini je narejen iz recikliranih materialov in je tako prijazen do okolja.

Leta 2018 je Google na trg lansiral tudi Google Home Hub , ki je Googlov odgovor na Amazon Echo Show. V primerjavi s klasičnim pametnim zvočnikom ima vgrajen 16 cm zaslon in lahko prikaže video posnetke, vreme, recepte… Njegova pomanjkljivost je, da nima spletne kamere zato ne omogoča video klica. To funkcijo pa omogoča Nest Hub Max. Tako lahko preverite dogajanje v vašem domu ne glede na to kje se nahajate.

Prednosti Google Home:

 • Estetska zasnova – Dizajn je osupljiv
 • Odgovarja na vaša vprašanja in vam poda odgovore
 • Enostaven klicanje s pomočjo glasovnega upravljanja
 • Zna prepoznati različne glasove
 • Omogoča upravljanje pametnih naprav
 • Dobra kakovost zvoka – Pri tako majhni napravi je kakovost zvoka precej dobra!

Slabosti Google Home:

 • Ima omejene funkcije opravljanja pametnih naprav v vašem domu
 • Zvočnik, bi lahko bil glasnejši
 • Vedno mora biti priključen na električno omrežje
 • Mikrofon ne zna oddaljenih glasov
 • Pomanjkanje kontrolnih gumbov
 • Ima omejen dostop do vašega koledarja, tako ne more navajati deljenih koledarjev.

Leave a Comment