Prepoznajte glivične okužbe!

Človeška koža je izredno pomembna, saj je, kot pravijo znanstveniki, največji človeški organ. Če si želimo ohranjati lepo, mlado in zdravo kožo, se moramo zdravo prehranjevati in paziti, kaj damo nase. Niso vse kreme in …

Človeška koža je izredno pomembna, saj je, kot pravijo znanstveniki, največji človeški organ. Če si želimo ohranjati lepo, mlado in zdravo kožo, se moramo zdravo prehranjevati in paziti, kaj damo nase. Niso vse kreme in dišave koristne in zdrave, zato nikakor ne smemo uporabljati nekvalitetnih in slabih izdelkov.

Pomembno pa je tudi, da si vzamemo čas in se vsaj enkrat na teden pregledamo. Opazovanje lastnega telesa in sprememb, ki se na njemu dogajajo, je ključnega pomena, da pravočasno opazimo zdravstvene težave. Velika težava so tudi glivice po telesu, ki se, če niso opažene pravočasno in tako niso ustrezno zdravljene, razširijo lahko po celotnem telesu.

Kje se pojavijo glivice po telesu

Zdravniki opozarjajo, da obstaja več vrst glivic, ki rade napadejo naše telo. Najbolj pogoste pa so naslednje: Tinea, tinea pedis, okužba v dimljah, glivična okužba lasišča in glivična okužba nohtov.

Tinea ali pojav glivic na trupu, je izredno pogost pojav. Prepoznamo jo po izrazito pordeli koži, ki se zaključi s luščenje roba. Omenjena glivica se krožno širi in lahko se nam hitro raznese po celem telesu. Če jo opazimo, se moramo takoj zglasiti pri zdravniku.

Naslednja je tinea pedis, ki jo velikokrat povezujemo s profesionalnimi športniki. Pojavi se, kot že samo ime pove, na nogah, ki so neprestano obremenjene zaradi treningov in nošenja športne obutve. Ni pa to edini razlog, zakaj se omenjeno obolenje pojavi. Če bomo nosili pretesne čevlje, bomo mogoče ravno tako lahko opazili omenjene glivice po telesu.

Moški imajo posebne glivice po telesu

Samo moški se lahko srečajo z posebno okužbo dimelj, ki se pojavi na dimljah. Zanimivo je, da se tu glivice po telesu velikokrat prenesejo iz ostalih delov telesa. Glivice po telesu se tu hitro razrastejo in postanejo zalo trdovratne. Pojavijo se v toplem vremenu, prepoznamo pa jih po tem, da je koža na določenih predelih dimelj rdeča ter ima majhne mehurčke. Lahko se raznese tudi na stegna.

Ženskam se glivice po telesu pojavijo na lasišču

Tudi lasišče ni imuno na glivice po telesu. Predvsem ženske oziroma manjši otroci so podvrženi omenjeni bolezni. Tudi tu se pojavi rdeč izpuščaj, ki srbi in se lušči. Pomembno je, da se jih hitro opazi in zdravi, da ne pustijo posledic na laseh.

Glivice po telesu pa se velikokrat pojavijo na nohtih na nogi, čeprav lahko pojav opazimo tudi na rokah. Takšne glivice po telesu bomo pogosteje opazili pri starejših osebah in pri sladkornih bolnikih ali pri mlajših ljudeh, ki so utrpeli poškodbe stopal.

Leave a Comment