Najpogostejša bolezen trebušne slinavke je sladkorna bolezen

Trebušna slinavka je vrsta žleze s podolgovato obliko. Leži tik nad želodcem in je sestavljena iz telesa, glave in repa. Glede na funkcijo tovrstno žlezo delimo na eksokrini in endokrini del. Vloga prvega dela je …

bolezen trebušna slinovka

Trebušna slinavka je vrsta žleze s podolgovato obliko. Leži tik nad želodcem in je sestavljena iz telesa, glave in repa. Glede na funkcijo tovrstno žlezo delimo na eksokrini in endokrini del. Vloga prvega dela je izločanje prebavnih sokov oziroma encimov, in sicer po vodu trebušne slinavke v dvanajstnik. Vloga endokrinega dela pa je izločanje pomembnih hormonov v kri.

Bolezni trebušne slinavke so dokaj pogost pojav. Pri nas na primer za rakom trebušne slinavke na leto zboli približno 250 ljudi. Bolezen pa po raziskavah iz leta v leto narašča, tako kot marsikje drugje po svetu, na primer v razvitem zahodnem svetu.

Znaki bolezni raka trebušne slinavke

Trebušna slinavka se torej pogosto omenja s številnimi vrstami bolezni. Ena med njimi je rak trebušne slinavke. V začetni obliki bolniki nimajo prav nobenih posebnih težav. Ko pa se tumor poveča, so težave zelo nespecifične. Posledično zato neredko mine kar nekaj časa, preden se sploh postavi prava diagnoza. Ponavadi veliko prej pomislimo na primer na vnetje želodca, težave s hrbtenico ali pa na vnetje žolčnika.

Tipični znaki za raka trebušne slinavke so bolečina v zgornjem delu trebuha, utrujenost, izguba teka, bruhanje, na novo nastala sladkorna bolezen, vnetje trebušne slinavke, zlatenica, ki ni boleča, nepojasnjeno hujšanje.

Vzroki za vnetje trebušne slinavke

Trebušna slinavka se lahko vname zaradi najrazličnejših vzrokov. Najpogostejša vzroka pa sta zagotovo žolčni kamni ali zloraba alkohola. To velja za kar 80 % pacientov. Sicer pa so možni vzroki še rak trebušne slinavke, poškodba, izjemno zvišana vrednost maščobe v krvi, povečana koncentracija kalcija v krvi, nekatere vrste zdravil. A takšni vzroki so praviloma zelo redki.

Sladkorna bolezen

Najpogostejša bolezen trebušne slinavke pa je sladkorna bolezen. V tem primeru je prizadet endokrini del žleze. Na sam nastanek bolezen delimo na dva tipa, in sicer na sladkorno bolezen tipa 1 ter na sladkorno bolezen tipa 2. Za prvi tip bolezni je značilno imunsko povzročeno uničenje celic, ki izločajo inzulin. Posledično pride do hudega pomanjkanja inzulina. Bolezen pri ljudeh praviloma izbruhne že v mladosti.

Drugi tip sladkorne bolezni je pogostejši. Vzrok za nastanek je zmanjšanje spodobnosti izločanja inzulina, in sicer praviloma pri bolnikih, ki imajo zmanjšano občutljivost tkiv na inzulin. Prva oblika bolezni trebušne slinavke se zdravi z inzulini. Druga oblika pa se sprva zdravi z različnimi vrstami tablet oziroma zdravil. Po nekaj letih pa je neredko potreben tudi prehod na zdravljenje z inzulini.

Poslabšanje sladkorne bolezni

Trebušna slinavka proizvaja torej hormone, ki pomagajo kontrolirati nastajanje inzulina ter uravnavajo raven krvnega sladkorja. Če je trebušna slinavka ogrožena, najpogosteje torej pride do sladkorne bolezni tipa 2.

Če na primer bolnik s sladkorno boleznijo ugotovi, da so se mu težave nenadoma povečale, to lahko hitro poveže z rakom trebušne slinavke.

Siljenje na bruhanje po mastni hrani

Če vam je po zaužitju mastne hrane slabo ali celo bruhate, je to pomemben pokazatelj, da imate lahko večje težave s trebušno slinavko. Bolniki s težavami trebušne slinavke imajo težave na primer po zaužitju burgerjev, pic ter podobno.

Siljenje na bruhanje po mastni hrani je torej dober pokazatelj, da vam vaša trebušna slinavka najverjetneje ne služi dobro, zato morate nujno obiskati zdravnika. Povsem enako ukrepajte, če ste na primer v  kratkem času izgubili preveč kilogramov in vam ni prav nič jasno zakaj.

Leave a Comment