Koronavirus COVID-19

Korna virus vpliva na dihala. Virus so prvič odkrili na Kitajskem in je sedaj prisoten že skoraj v 90 državah. Virus je dobil ime po SARS CoV 2 in je bil leta 2019 preimenovan v …

coronavirus

Korna virus vpliva na dihala. Virus so prvič odkrili na Kitajskem in je sedaj prisoten že skoraj v 90 državah.

Virus je dobil ime po SARS CoV 2 in je bil leta 2019 preimenovan v cornoavirus. 30. 1. 2020 je Mednarodni odbor Svetovne zdravstvene organizacije razglasil izbruh virusa. V februarju so se primeri okuženosti z virusom pojavili v Jugovzhodni Aziji, Avstraliji, Združenih državah Amerike, Italiji in v številnih Evropskih državah.

Koronavirusi so velika družina virusov, ki so pogosti pri ljudeh in številnih živalskih vrstah.

korona virus v sloveniji

Znaki okuženosti s koronavirusom so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka.

Kako poteka bolezen?

Prvi znaki bolezni so slabo počutje, nahod, kašelj, vročina in pri težjih oblikah bolezni se lahko pojavijo težave z dihanjem. Natančne podatke o poteku bolezni se še raziskujejo in zbirajo v centralno bazo podatkov. Na podlagi poročanja iz Kitajske, lahko sklepamo, da se v 80 % okuženih pojavi blažja oblika bolezni. Med lažjo obliko štejemo tudi pljučnico. Težji potek bolezni naj bi imela približno 20 % okuženih. Odstotek smrtnosti naj bi znašal med 2 % in 4 % vseh obolelih. Večina umrlih spada v t.i. rizično skupino oseb, ki imajo kronične bolezni srca, pljuč in sladkorne bolezni.

Kako se lahko okužite z novim Koronavirusom?

Trenutno še ni protivirusnega zdravila za Koronavirus. Znanstveniki in zdravniki, trenutno preizkušajo različna zdravila in kombinacijo zdravil, vendar nobeno izmed teh še ni uradno registrirano za zdravljenje virusa. Pri zdravljenju ne učinkujejo že preizkušena zdravila za herpes virus in gripo.

Samo zdravljenje virusa poteka sistematsko. Z različnimi zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave. Odvisno od tega, kakšne znake kaže obolela oseba. Če bolezen prizadane pljuča, potem se skuša nadomestiti funkcijo pljuč z umetno ventilacijo.

Ali se nov Koronavirus prenaša med ljudmi?

Trenutno še ni dokazano, da se virus prenaša po zraku, se pri tem svetuje previdnost in dodatna zaščita pri tveganih zdravstvenih posegih v bolnišnicah. Sam virus se prenaša kapljično. To pomeni, da je možen prenos virusa s stikom z bolnikom na razdalji manjši od 1,5 m. Obstaja možnost, da se okužite s stikom z onesnaženo površino, vendar to še ni dokazano. Svetujemo redno razkuževanje rok in površin, kot so npr. kljuke, vrata, miz, stolov…

Kakšna je inkubacijska doba po okužbi z novim Koronavirusom?

Točna inkubacijska doba pri virusu še ni priznana. Glede na ostale viruse je ocenjena med 2 in 12 dnevi. Po nekaterih podatkih naj bi bila inkubacijska doba do 28 dni. V povprečju je inkubacijska doba 6 dni.

Ali je smiselno nositi zaščitno masko?

Na uradni strani NIJZ je navedeno, da ni potrebno nositi zaščitne maske v Sloveniji, saj se maske po določenem času premočijo in ne nudijo več potrebne zaščite. Zelo pomembno je, da v kolikor nosite masko, da je ta nameščena pravilno. Pokrivati mora nos in usta. Če se maska premoči jo je potrebno nadomestiti z novo. Zaščitne maske morajo nositi zdravstveni delavci in delavci v domovih za starejše.

Kako preprečiti prenos Koronavirusa?

Pri preprečevanju okužbe z virusom s Koronavirusom (SARS-CoV-2), so preventivni postopki polinoma enaki, kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal.

Kako dolgo Koronavirus preživi na površinah?

Trenutno ta informacija še ni znana. Lahko pa za primerjamo ostale viruse in sklepamo, da virus SARS-COV 2 na površinah preživi od nekaj ur do nekaj dni. S pomočjo razkužil lahko preprečimo, da bi virus prešel na žival ali človeka.

Kakšno razkužilo je primerno za razkuževanje rok?

Razkužilo mora imeti vsaj 60 % vsebnost etanola. Pri tem je potrebno poudariti, da so razkužila primerna samo zunanji uporabi.

Ali je cepivo proti gripi učinkovito pri Koronavirusu?

Cepivo, ki je na voljo v zdravstvenih domovih za gripo, ni učinkovita zaščita pred novim virusom. Koronavirus se razlikuje od običajne gripe, zato znanstveniki razvijajo posebno cepivo. Ker je razvoj cepiva dolgotrajen proces in ga je pred uporabo potrebno še testirati, še ni znano kdaj bo cepivo na voljo.

Ali antibiotiki učinkujejo pri Kornavirusu?

Antibiotiki niso učinkoviti proti Koronavirusu.

Preventivni ukrepi pri Koronavirusu

1. Izogibajte se stikom z ljudmi, ki kažejo znake bolezni.
2. Izogibajte se živalim in tržnicam z živalskimi izdelki.
3. Od oseb, ki kažejo znake bolezni bodite oddaljeni vsaj 1 meter.
4. V primeru, da zbolite ostanite doma in pokličite v najbližjo bolnišnico ali zdravstveni dom in se posvetujte z zdravnikom.
5. Upoštevajte pravila higiene kašlja. Ko kašljate si pokrite usta in nos.
6. Redno si umivajte roke s toplo vodo. Postopek umivanja naj traja vsaj 45 sekund.
7. V primeru, da milo vsebuje razkužilo, si rok ni potrebno razkuževati. Milo mora vsebovati vsaj 60 % etanola.
8. Če milo ne vsebuje razkužila, si je potrebno roke razkužiti.
9. Izogibajte se krajem in regijam, kjer je bila potrjena prisotnost Koronavirusa.
10. Izogibajte se zaprtim prostorom, kjer se nahaja večje število ljudi.
11. Nosite zaščitne maske za obraz.

Ali že obstaja zdravilo proti Koronavirusu?

Zaenkrat ni zdravila, ki bi učinkovalo. V primeru okužbe z virusom se zdravi simptome okužbe.

Ali se lahko testiram na Korona virus?

Trenutno se izvajajo testiranja le pri bolnikih z akutno okužbo dihal, pri osebah z vročino in kašljem ter težkim dihanjem. Odločitev za testiranje izvede pristojen zdravnik v bolnišnici ali zdravstvenem domu.

Za več informacij pokličite brezplačno telefonsko številko: 080 14 04 ali obiščite spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-koronavirusa-2019-ncov.

Leave a Comment