Kako prepoznamo popuščanje srčne mišice?

Srčna mišica ali srce je kot vsi dobro vemo, izredno pomemben del človeškega telesa. Brez srca namreč ne moremo živeti, saj skrbi za pravilno delovanje celotnega telesa in vse organov, s tem ko poganja kri …

Srčna mišica ali srce je kot vsi dobro vemo, izredno pomemben del človeškega telesa. Brez srca namreč ne moremo živeti, saj skrbi za pravilno delovanje celotnega telesa in vse organov, s tem ko poganja kri po žilah. Seveda je za srce, kot je tudi za ostale organe pomembno, da živimo zdravo, da se veliko ukvarjamo s športom in da se izogibamo slabim navadam.

Če si želimo dolgo in kvalitetno živeti, bomo zagotovo upoštevali vse tri napotke, saj so ključni za življenje brez tegob in bolezni. Dejstvo pa je, da z leti srčna mišica začne popuščati in slabše delovati ter razvije različne bolezni.

Kakšne bolezni srčne mišice poznamo?

Zelo poznana bolezen, ki prizadene kar precej ljudi, je koronarna srčna bolezen, ki nastane kot posledica ateroskleroze koronarnih arterij. Za bolezen je značilno da, se žile izredno zožijo zaradi oblog. Zaradi omenjeni oblog se zmanjša dostava krvi, ki jo potrebuje srčna mišica. . Tisti pacient, ki ne opazi bolezni pravočasno, je idealen kandidat za srčni napad, saj se žile vse bolj polnijo z oblogami, kar je seveda izredno škodljivo.  Izredno pomembno je, da se omenjena bolezen tako začne zdraviti, saj se žile v nasprotnem primeru le vedno bolj polnijo z oblogami.

Srčna mišica in angina pektoris

Angina pektoris ni tako pogost simptom, ki nastane kot simptom koronarne srčen bolezni. Bolnik katerega srčna mišica je prizadeta z angino pektoris, tako občuti bolečino po prsnico, ki se širi v eno ali v obe roki. Ker pa se pogosto pojavlja ob različnih naporih in stresu, ki ga človek prenaša, bolečino le redko takoj povežejo z dejanskim stanjem.

Srčna mišica in okvare srčnih zaklopk

Težave s srčnimi zaklopkami se dandanes še vedno pojavljajo, a so na srečo veliko bolj redke. Ljudje se tako le redko srečajo z okvarami zaklopk. V preteklosti so se napake pojavljale zaradi revmatične vročice. Ker so se v zadnjih letih socialne razmere  v Sloveniji tako zelo izboljšanje, je omenjene bolezni vse manj. Dandanes se bolezen pokaže šele v starosti in ni več tako pogosta kot je bila  preteklosti.

Srčna mišica in kronično srčno popuščanje

Če srčna mišica doživi srčno popuščanje, še nismo življenjsko ogroženi. To pomeni le, da pri potisku krvi srce ni več tak zelo učinkovito. Običajno se kronično srčno popuščanje pojavi zaradi ostalih predhodnih bolezni, s katerimi smo se srečevali. Največ pa ravno po infarktu ter po dolgoletnem povišanem krvnem tlaku. Znaki za bolezen pa so na primer težko opravljanje dela, zato je stane potrebno zdraviti. 

Leave a Comment