Kako očistiti zamaščena jetra je vprašanje mnogih ljudi

Jetra imajo glavno vlogo pri presnovi maščob in tudi pri zaščiti pred nevarnimi strupi. Zato je logičen pojav, da se ob njihovi preobremenjenosti nevarne snovi kopičijo, maščobe pa nabirajo v maščobnih tkivih. Ob povečani preobremenjenosti …

Jetra imajo glavno vlogo pri presnovi maščob in tudi pri zaščiti pred nevarnimi strupi. Zato je logičen pojav, da se ob njihovi preobremenjenosti nevarne snovi kopičijo, maščobe pa nabirajo v maščobnih tkivih. Ob povečani preobremenjenosti jeter je torej velika verjetnost pojava njihove zamaščenosti in vse nadaljnje posledice poteka bolezni, kot sta na primer vnetje jeter in ciroza jeter. Kako očistiti zamaščena jetra je tako pogosto vprašanje številnih ljudi, ki občutijo prve znake obolenja jeter.

Če vaša jetra delujejo dobro, potem bo vaše počutje dobro pri čemer boste imeli veliko energije. Če pa jetra delujejo slabo, največkrat zaradi njihove preobremenjenosti, potem je velik verjetnost, da boste utrujeni, šibki in brez energije. Glede na to, da so jetra glavni filter vseh nevarnih snovi v telesu, ga je nujno potrebno večkrat očistiti.

Enodnevne čistilne akcije niso vse

Zaradi številnih pomembnih nalog, ki jih imajo jetra, je zelo pomembno kako očistiti zamaščena jetra. Le ta lahko namreč hitro postanejo preobremenjena in zamaščena, zaradi česar je njihovo delovanje moteno. Zato pri čiščenju potrebujejo dodatno pomoč z naše strani, da bodo tako lahko zopet opravljale svojo funkcijo. Seveda pa to ne pomeni, da je dovolj enodnevna čistilna akcija, ampak gre za bolj kompleksen postopek.

V prvi fazi je predvsem potrebno spremeniti življenjski slog, pri katerem sta ključna način prehranjevanja in redna gibalna aktivnost. Pri tem se je potrebno držati nekaterih načel prehranjevanja, v katerega so med drugim vključena tudi živila, ki pomagajo pri čiščenju jeter. To so na primer špinača, grenivka, avokado, brokoli, jajca, zelje, cvetača in ohrovt.

Lotite se lahko različnih principov čiščenja jeter

Poleg uravnotežene prehrane in gibanja pa se lahko vseeno odločite za nekatere naravne metode kako očistiti zamaščena jetra. Med najbolj poznanimi je zagotovo pegasti badelj, ki si ga lahko pripravite v obliki čaja, na voljo pa so vam tudi tablete ali tinktura. V zadnjem času je zelo pogosta metoda tudi čiščenje jeter z grenko soljo, pri kateri pa je potrebna določena mera previdnosti. Sicer gre za zelo učinkovito metodo, ki traja dva dni in si je zanjo posebej potrebno vzeti čas.

Tudi spirulina ni zgolj navadna modna muha, ampak je pomemben antioksidant, ki je še posebej koristen za jetra, saj bistveno prispeva k njihovi zaščiti in čiščenju. Naravno čiščenje je mogoče sprožiti tudi z živili, ki vsebujejo tiol. Te organske spojine se vežejo na strupene kovinske ione, ki jih na ta način odstranijo iz telesa in tako razbremenijo jetra.