Kako izbrati zaročni prstan?

Za vas smo pripravili navodila, ki vam bodo pomagala izbrati popolni zlat, srebrni ali diamantni zaročni prstan. Če se vam zdi izbira zaročnega prstana težka, se morate zavedati, da ste najtežji del naloge – najti …

kateri-zarocni-prstan-izbrati

Za vas smo pripravili navodila, ki vam bodo pomagala izbrati popolni zlat, srebrni ali diamantni zaročni prstan.

Če se vam zdi izbira zaročnega prstana težka, se morate zavedati, da ste najtežji del naloge – najti partnerko, ki ji ga želite podariti – že opravili.

Vse, kar sledi, so le še podrobnosti, ki jih boste zagotovo zmogli, pa čeprav se morda na prvi pogled ne zdi tako.

Izbira zaročnih prstanov je velika in res iščete pomemben kos nakita, ki ga bo vaša izbranka nosila vse svoje življenje, a če boste pri izbiri mislili nanjo in izhajali iz njene osebnosti, boste gotovo izbrali prav.

Čeprav se danes mnogi pari v iskanje zaročnega prstana podajo kar skupaj, je poseben čar zaroke ravno v presenečenju, ko partner iz žepa potegne posebno škatlico in po filmsko zaprosi izbranko, naj bo za večno njegova.

Trenutek je že sam po sebi poseben in preudarno izbran zaročni prstan je le še pika na i, ki bo našo najljubšo osebo na dogodek spominjala vse življenje.

Zaročni prstani niso le rekvizit, ki ga potrebujemo za enega najpomembnejših dogodkov v življenju, imajo namreč poseben pomen in simboliko.

Okrogla oblika predstavlja v večnost ujeto ljubezen in predanost ljubljenemu partnerju. Je znamenje zvestobe, popolnosti in neskončnosti.

Zaročni prstan izraža namen, da želite s svojo partnerko začeti novo poglavje v vajinem življenju in z njo načrtovati skupno prihodnost.

sanjska-zaroka-na-plazi

Kako izbrati zaročni prstan, ki ga bo z veseljem nosila?

Ko boste raziskovali svoje možnosti v zlatarni ali pregledovali široko paleto zaročnih prstanov na spletu, imejte predvsem v mislih svojo ljubljeno osebo in to, da bo prstan nosila ves čas, tudi mked dnevnimi opravili. Pomislite na njen karakter in na to, kakšen je njen stil, kakšen je njen okus.

Ji več pomeni praktičnost ali ima rada bolj glamurozne stvari? Je bolj za klasiko ali pogosteje seže po modernem?

Ali sicer nosi nakit in je ta minimalističen ali barvit in bogat s kamni? Ima rada eleganco ali je bolj všeč športni stil?

Izhajate lahko iz njenega načina oblačenja in modnih dodatkov, ki jih uporablja. Če je to, kar običajno nosi in v čemer se dobro počuti, nekaj posebnega in bogatih barv, bo po vsej verjetnosti vesela tudi zaročnega prstana, ki bo nekaj posebnega.

Če nakita sicer ne nosi ali nosi bolj diskretne kose, iščite med bolj minimalističnimi, elegantnimi prstani s poudarkom na kamnu.

Za pomoč pri izbiri lahko prosite njeno najboljšo prijateljico, sestro ali koga drugega, ki ji je blizu in bi znal pomagati pri določitvi njenega okusa. V pomoč so še posebno, če tudi sicer kdaj skupaj nakupujejo, le pazite, da je oseba vredna vašega zaupanja in skrivnosti ne bo izdala naprej.

Opredelite svoje finančne zmožnosti

Pomembno je, da določite okvirni znesek, ki ste ga pripravljeni nameniti za zaročni prstan, saj vam bo tako tudi zlatar lažje svetoval o možnostih. Sicer boste gotovo kje slišali, da naj bi za zaročni prstan namenili eno do dve mesečni plači, a to naj ne bo vodilo pri izbiri, to je le nekaj, kar ljudje običajno počno.

Presodite svoje zmožnosti. Kljub temu, da gre za zelo pomemben dogodek v vajinem življenju, ki je vreden naložbe, določite svojo zadnjo zgornjo mejo, do katere še lahko greste.

Na lov za zaročnim prstanom se podajte dovolj zgodaj

Za iskanje pravega zaročnega prstana namenite dovolj časa, na misijo se podajte vsaj mesec ali dva pred načrtovano zaroko. Morda bo vaše iskanje trajalo dlje, morda boste morali zaročni prstan prilagoditi ali se boste odločili za izdelavo po meri. Vse to lahko proces podaljša, zaročni prstan pa je zagotovo nekaj, česar ne kupujemo v zadnjem hipu.

Določite material

Najbolj priljubljeni so zlati zaročni prstani, ki se izdelujejo iz 14-karatnega zlata. Čeprav je že več let najpogostejša izbira belo zlato, se vsakič znova vztrajno vrača v uporabo tudi rumeno zlato in nekoliko bolj posebno rdeče ali rožnato zlato.

Če želite bolj prestižno različico, lahko izberete okoli dvakrat dražjo platino, ki je na videz podobna belemu zlatu, a ne bo zbledela v rumenkasto barvo in je hkrati tudi hipoalergena in pride prav za osebe z občutljivo kožo.

Če vaše finančno stanje ne dopušča zlatega zaročnega prstana ali sta se z izbranko dogovorila, da bosta denar raje namenila čemu drugemu, lahko izberete tudi zaročni prstan iz srebra.

Zaročni prstan običajno krasijo kamni

Čeprav to ni pravilo, imajo zaročni prstani običajno vgrajene kamne. Ti so lahko različnih velikosti in vrst – dragi, poldragi in umetni. Najpogostejša oblika zaročnega prstana je enostaven prstan, ki poudarja srednje velik kamen. Gre za klasiko, s katero ne morete zgrešiti, če zares težko določite, kaj bi bilo vaši izbranki všeč.

Najpogosteje se za zaročne prstane uporablja bele diamante, ki simbolizirajo večnost. Sicer so dražji, ker so naravni kamni, ki se ne obrabijo in ohranjajo lesk.

Diamanti so različnih velikosti, čistin, oblik in brusov, ki določajo kakovost brušenja in poliranja v želeno obliko. Najpopularnejša oblika brusa za zaročni prstan je briliantni brus ali briliant, pri katerem gre za maksimalen odboj svetlobe, ki jo kamen vrača. Ko torej govorimo o diamantu, mislimo na mineral, briljant pa je ime okroglega brusa diamanta.

Cenejša možnost so umetni cirkoni, ki so lepi, a občutljivi na obrabo in izgubijo tudi del sijaja. Naravna alternativa belim diamantom so lahko cenejši beli safirji ali topazi, ki pa so, žal, kot cirkoni, prav tako občutljivi na obrabo.

Zaročni prstani imajo redkeje vgrajene barvne kamne, vse pa je odvisno od tega, kaj bi si želela vaša izbranka. Izbira je podobna kot pri belih kamnih, dobavljivost pa je odvisna od ponudbe na trgu.

Naravni dragi kamni, ki se vgrajujejo v prstane so poleg diamantov še rubin, safir in smaragd. Čudoviti so lahko tudi poldragi, kot so opal, oniks, žad, ametist, tudi biseri in številni in drugi.

srebrni-zarocni-prstan

Kako izmeriti velikost prsta

Običajno se velikost prsta izmeri pri zlatarju, a če izbranki pripravljamo presenečenje, se moramo znajti drugače.

Če nosi druge prstane, je najlažje, da jih k zlatarju odnesemo na čiščenje. Idealno je, če katerega od njih nosi na prstu leve roke, saj je to mesto, kamor spada zaročni prstan. Če bi izposoja za čiščenje izgledala preveč nenavadno in sumljivo, lahko velikost prstana, ko se pokaže priložnost, na hitro poizkusite tudi na svoji roki.

Nadenite si ga na mezinec in označite, do kod vam sega, na ta način pa pri zlatarju določite približno velikost prsta. Druga možnost je, da notranjo stran prstana obrišete na papir.

Zaročni prstan se sicer lahko izdela v povprečni ženski velikosti, po zaroki pa se lahko velikost prstana poveča ali pomanjša, da ga bo izbranka lahko nosila brez bojazni pred izgubo.

Graviranje posvetila

Da bo zaročni prstan zares nekaj posebnega, lahko vanj vgravirate posvetilo. Lahko sta to celi imeni ali zgolj vajini inicialki, lahko dodate datum ali poseben kraj zaroke.

Vgravirajo se lahko simboli kot na primer srce ali znak za neskončnost. Graviranje v zaročni prstan je običajno ob nakupu brezplačno, doda pa posebno sporočilo, ki je le vajino.

Vsak izdelek mora imeti žig, kamni pa certifikat

Še posebno izdelki iz zlata in srebra morajo biti pregledani in po zakonu tudi žigosani na predpisan način. Žig izkazuje čistino kovine. 14-karatno zlato, iz katerega so običajno narejeni zaročni prstani, je označeno z žigom 585.

Vgrajenim pravim kamnom, diamantom, mora biti priložen certifikat s podatki o kamnih, ki izkazujejo njihovo pristnost. V certifikatu je naveden tudi podatek o vrsti brusa.

Ne pozabite na vzdrževanje

Poleg možnosti prilagoditve velikosti je pomembno tudi, da vemo, kako se zaročni prstan vzdržuje. Nekateri potrebujejo več vzdrževanja, drugi pa praktično nič. Ker je to predvidoma nakit, ki ga bo imela vaša izbranka na roki ves čas, je to zelo pomemben podatek.

Nekatere lahko delno očistimo sami z nežno zobno krtačko in zobno pasto, še najbolje pa je, da zaročni prstan odnesemo na čiščenje k zlatarju, ki bo lahko ob tem preveril tudi, ali so kamni še vedno varno vkovani.

Matirani zaročni prstani se sčasoma obrabijo do te mere, da izgubijo svoj mat videz in ga je potrebno občasno dodati na novo.

Naj bo presenečenje pravo

Ko ste izbrali svoj zaročni prstan in je ta pripravljen, da zdrsne na pravi prst, je na vrsti le še tisti najbolj pravi in samo vajin trenutek. Zaroka naj se zgodi nekje, kjer se oba počutita dobro ali na kraju, ki vama veliko pomeni, morda v družbi ljudi, ki vama veliko pomenijo.

Naj to ne bo dogovor med čiščenjem kopalnice, temveč dogodek, ki se ga bosta še dolgo z veseljem spominjala in se z iskricami v očeh še dolgo vračala na kraj, kjer sta v vajini skupni knjigi obrnila list novega poglavja. Le pogumno in sproščeno se lotite podviga, možnosti, kako se boste tega lotili, so brezmejne. Naj bo to vajin dan.

Pogosta vprašanja

Na katerem prstu se nosi zaročni prstan?

V Sloveniji običajno nosimo zaročni prstan na prstancu leve roke.

Na katerem prstu se nosi zaročni prstan po poroki?

Ko se poročimo, ženske dodamo na levo roko tudi poročni prstan. Druga možnost je, da zaročni prstan prestavimo na desni prstanec in na levem nosimo le poročnega.

Koliko časa prej je potrebno naročiti zaročni prstan?

Predlagamo, da zaročni prstan naročite 2 do 3 mesece pred zaroko.

Preberite si tudi: