Kako izbrati pravo termovko?

Težko si predstavljajmo izleta brez vroče kave ali hladne pijače. Termovke so naš večni spremljevalec ne glede na letni čas. V hladnih dneh v njih prenašamo topel čaj ali kavo, zato je zelo pomembno, da …

Kvaltietna-termovka

Težko si predstavljajmo izleta brez vroče kave ali hladne pijače. Termovke so naš večni spremljevalec ne glede na letni čas. V hladnih dneh v njih prenašamo topel čaj ali kavo, zato je zelo pomembno, da termovka dolgo zadrži toploto.

Kako dolgo bo pijača ostala topla ali hladna je v veliki meri odvisno od same termovke. Številni proizvajalci zagotavljajo, da njihove termovke vašo pijačo ohranjajo hladno ali toplo 6, 12 ali celo 24 ur.

kvalitetna termovka

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu termovke?

Termovke imajo pogosto eno ali dvojno steno. Med dvojno steno se običajno nahaja zrak, ki zmanjšuje oziroma preprečuje segrevanje ali hlajenje pijače. Glede na samo namembnost se razlikujejo tako po oblikah, kakor tudi po dimenzijah. V domovih lahko najdemo številne termovke v obliki vrčev, ki so dodatno izolirani. Tovrstni vrči so namenjeni domači uporabi in niso primerni za potovanja.

Najbolj pogoste termovke imajo prostornino 0,75l ali 1l. Med najbolj priljubljenimi termovkami, lahko v prodajalnah najdemo takšne, ki so izdelane iz nerjavečega jekla. Temu lahko pripišemo tudi vedno večjo okoljsko osveščenost kupcev, ki zahtevajo, da so termovke izdelane iz recikliranih materialov.

Najboljši materiali za termovke

Kateri materiali se najpogosteje uporabljajo za termovke? Kateri material zagotavlja najboljšo trajnost in funkcionalnost?

Notranjost termovke je lahko steklena. Tovrstne termovke so veliko bolj higienske in preproste za čiščenje, vendar imajo eno slabost – krhkost. Tako se lahko notranjost termovke hitro poškoduje in poči.

Kovinska bučka je praktična in odlična alternativa steklenim. Te so najbolj pogosto izdelane iz nerjavečega jekla in so tako odporne na korozijo.

Plastična bučka slabo zadržuje toploto in je veliko bolj občutljiva na velike temperaturne razlike, kar lahko povzroči razpoke.

Zunanja plast termovke je lahko plastična, kar pripomore k manjši teži in tako olajša prenašanje. Večina termovk je izdelanih iz nerjavečega jekla in tako zagotavljajo visoko odpornost na udarce ter poškodbe.

Bodite pozorni na naslednje značilnosti kvalitetnih termovk:

 • Toplotni šok
 • Tesnenje
 • Uporabne značilnosti
 • Kvaliteta izdelave in vzdržljivost
dobra termovka

Koristni nasveti

Strokovnjaki dajejo nekaj koristnih priporočil za tiste, ki želijo kupiti kvalitetno termovko:

 • Ko kupujete termovko, si jo podrobno oglejte – preverite, ali so vidne napake ali praske – to bistveno vpliva na delovanje.
 • Povohajte izdelek: iz steklenice ne sme prihajati neprijeten vonj.
 • Stresite termovko: preverite, da nič ne vibrira in ne izda nobenih zvokov.
 • Odločite se za proizvajalca z dobrim ugledom.
 • Preverite, ali pokrov dovolj tesni.
 • Na embalaži mora biti navedeno: skladnost, podatki o proizvajalcu (naslov, ime, telefonska številka), garancija, pogoji uporabe in osnovne značilnosti.

Testirali smo različne termovke

V največji meri kakovost določa sama izolativna sposobnost, ki velja za najpomembnejši faktor pri nakupu. S številnimi meritvami smo preverjali, kako se spreminja sama temperatura vsebine termovk. V vsako smo natočili najprej vrelo vodo in nato vodo, ki je bila blizu nič stopinj Celzija. Nato smo temperaturo merili in preverjali po šestih, dvanajstih, osemnajstih in štiriindvajseterih urah.

Ker termovke veliko prenašamo po torbah je izredno pomembno, da ne puščajo tekočine. V nasprotnem primeru se lahko tudi poparite ali celo opečete. Da smo lahko učinkovito preverili tesnenje termovk smo jih napolnili do polovice in postavili na “glavo” za pol ure. V tem času smo preverjali ali termovke dovolj tesnijo. Na tem testu so “padle” Tescomi, McKinley in Lamart.

Nekateri proizavajalci odvsetujejo, da v njihovih termovkah hranite:

 • Hitro pokvarljive pijače
 • Gazirane pijače
 • Otroško hrano in pijačo
 • Mlečne izdelke.

Prav tako smo preverjali uporabne značilnosti. V tem delu testa smo se osredotočili preverjanju načina odpiranja in zapiranja samih termovk. Na to v največjega meri vpliva dimenzija odprtine, oblika izliva in sistem odpiranja.

Najbolj kvalitetne termovke po našem testu so:

Najdražja termovka na testu je stala dobrih 53 € in najcenejša termovka slabih 8,5 €.

 1. Stanley Classic Bottle Medium
 2. Esbit VF
 3. Curver Heritage
 4. Coleman termovka
 5. Primus thermoflasche color
 6. Esbit Isolierflasche
 7. Tefal Senator Isolierflasche
 8. Quechua Isolierflasche
 9. Termos Light and Brushed
 10. Domy Termos steklenica
 11. Simpex
 12. Kik isoflasche
 13. Tescoma constant
 14. Tedi Edelstahl Thermokanne
 15. McKinley Inulated Bottle Stainless Steel
 16. Lamart LT4036

Na podlagi naših testiranj je razvidno, da ne gre slepo zaupati samim proizvajalcem, saj te mnogokrat obljubljajo boljšo izolacijo, kot pa so to pokazali naši testi. V kolikor se pogosto odpravljate na potovanja vam predlagamo, da se pred nakupom posvetujete s prodajalcem ali za nasvet povprašate prijatelje, ki bolj pogosto uporabljajo termovke.

Koliko stane kvalitetna termovka?

Cene kvalitetnih termovk se gibljejo med med 8,5€ in 53€.

Najboljši materiali za termovke?

Večina kvalitetnih termovk je izdelanih iz nerjavečega jekla.

Leave a Comment