Kaj pomeni, če imate premalo želodčne kisline?

Morda se še premalo zavedamo, kako pomembno je naše zdravje in da zanj veliko lahko naredimo že sami. V prvi vrsti se moramo predvsem zdravo prehranjevati, veliko gibati in si ne nazadnje privoščiti zadostno količino …

težave z želodčno kislino

Morda se še premalo zavedamo, kako pomembno je naše zdravje in da zanj veliko lahko naredimo že sami. V prvi vrsti se moramo predvsem zdravo prehranjevati, veliko gibati in si ne nazadnje privoščiti zadostno količino spanja.

Če se ne držite zgoraj napisanih pogojev, ki omogočajo veliko mero zdravja, je velika verjetnost, da hitreje podlegate najrazličnejšim nevšečnosti, ki so povezane z zdravjem. Med njimi je tudi premalo želodčne kisline. Kaj to pomeni za vaše zdravje in počutje, pa vam bomo na kratko razjasnili v nadaljevanju.

Hipoklorhidrija ali pomanjkanje želodčne kisline

Verjetno niste vedeli, da so simptomi za povečanje ali premalo želodčne kisline skorajda popolnoma enaki, zato le s težavo ugotovite, ali imate želodčne kisline preveč ali premalo. Če je kisline v želodcu preveč, vas muči refluks, zgaga, občutek kisline, pekoč občutek v požiralniku. Enake težave se pojavijo, če je želodčne kisline premalo.

Ob pomanjkanju želodčne kisline vam bo pričelo pešati zdravje, povečala se bo utrujenost, poslabšala se vam bo prebava, imeli boste težave z napihnjenostjo in še bi lahko naštevali.

Ključne naloge želodčne kisline

Kislina v želodcu ima tri ključne naloge. V prvi vrsti skrbi za razgradnjo beljakovin, nato pomaga pri absorbciji mineralov in vitamina B12 in pobija patogene mikroorganizme, torej glive, kvasovke, parazite in bakterije.

Želodec je preveč alkalen

Premalo želodčne kisline pomeni, da je torej vaš želodec preveč alkalen, kar pomeni, da ste po vsakem obroku izjemno utrujeni, ves čas imate občutek zastale hrane v želodcu, vaše blato vsebuje nepredelano hrano, soočate se z vetrovi, predvsem uro ali pa dve po obroku.

Premalo kisline v želodcu povzroča tudi napihovanje, spahovanje, in to še kar nekaj ur po obroku, zgaga in refluks, na kar smo vas opozorili že prej.

Simptomi za premalo kisline v želodcu

Sčasoma se simptomi za pomanjkanje kisline v vašem želodcu pričnejo kazati tudi navzven. Lasje vam pričnejo odpadati, postajajo vse tanjši in suhi. Prav tako je tudi z nohti, vaša koža postaja uvela, dovzetni postajate za številne okužbe.

Takšni simptomi so zlasti značilni za osebe, ki so starejše od 40 let. Zakaj? Ker nivo kisline v želodcu z leti prične upadati. Če v tem času uživate zdravila, protibolečinske tablete, ste pod kroničnim stresom, jemljete zaviralce želodčne kisline, je še toliko večja verjetnost za premalo kisline v želodcu.

Domači čaji

Pri težavah s pomanjkanjem želodčne kisline vam lahko pomagajo tudi domači čaji. V vaši okolici ali na tržnici poiščite želišča in si pripravite poparke s pomočjo, katerih boste oblažili težave s kislino. Vzamite do 5 zeliščin in jih sesekljajte ali zmeljite. Nato v litru vodu poparite 4 zvrhane žlice zelišč in pustite počivati 5 minut.

Čaj pijte 3x dnevno po 1 skodelico, vsaj 15 min pred obrokom. Dnevno popijte vsaj 7 dcl čaja, ki ga redno pijete vsak dan redno 3 tedne. Po 21 dneh sledi 7 dnevna prekinitev in nato po potrebi kuro ponovite.

 • angelika
 • bezeg
 • kolmež
 • pelin
 • poprova meta
 • smetilka
 • žajbelj
 • češmin
 • janež
 • encijan
 • pelin
 • rožmarin
 • islandski lišaj

Leave a Comment