Kaj endometrioza?

Zagotovo ste se na področju zdravja kdaj srečali s pojmom, ki ga niti pod razno niste razumeli. Ko so vam pojem pojasnili v poenostavljeni obliki, pa ste hitro vedeli, zakaj pravzaprav gre. Večini med vami …

endometrioza

Zagotovo ste se na področju zdravja kdaj srečali s pojmom, ki ga niti pod razno niste razumeli. Ko so vam pojem pojasnili v poenostavljeni obliki, pa ste hitro vedeli, zakaj pravzaprav gre. Večini med vami se najverjetneje niti sanja ne, kaj pomeni endometrioza. To je vrsta kronične bolezni, ki je značilna za ženske v plodnem obdobju.

Endometrioza je vrsta bolezni, kjer zunaj maternice pride do pojava tkiva, ki je še najbolj podoben sluznici maternice. To povzroča boleče menstruacije, kronične bolečine v spodnjem delu trebuha, pogosto in pekoče uriniranje pred menstruacijo in neplodnost. Takšen pojav je značilen za desetino žensk v plodnem obdobju. Bolečine pa so lahko tako neznosne, da ženske ne zmorejo normalno opravljati svojega dela.

Tri oblike endometrioze

Endometrioza se pri ženskah lahko pojavi v treh oblikah. To so peritonealna, ovarijska in globoka endometrioza. Za prvo obliko je značilno, da je drugih dveh veliko preprostejša. Pojavlja se po trebušnici. Za to obliko endometrioze je potreben poseg v obliki operacije. Ne more se je ugotoviti s pomočjo ginekološkega pregleda ali s pomočjo ultrazvoka rodil.

Ovarijska endometrioza se lahko ugotovi s pomočjo ultrazvoka. Zanjo je značilno, da uničuje jajčnik ter zmanjšuje njegovo rezervo. Pri operaciji je treba biti še toliko previdnejši, saj to lahko povzroči še dodatno zmanjševanje rezerve. Takšni obliki je lahko pridružena še globoka endometrioza. Globoka infiltrativna endometrioza se pojavi na sosednjih organih, na primer v nožnici, na mehurju. Tudi to obliko se lahko ugotovi s pomočjo ultrazvoka. Zanjo so značilne izjemno hude bolečine in neplodnost.

ednometrioza

Kaj je endometoza?

Ob omenjenih treh oblikah endometrioze poznamo še eno obliko. To je adenomioza ali endometrioza maternice. V tem primeru sluznica prične rasti v plast mišice maternice. Posledica so hude bolečine pri menstruaciji in težave s plodnostjo.

Za vse oblike endometrioze velja, da gre za nevidne bolezni. Poleg boleče menstruacije in težav z neplodnostjo se ženske soočajo še z drugimi težavami, na primer depresija, nervoza. Bolečin se torej ne vidi, jih je pa izjemno težko prenašati.

Kako se odkriva?

Diagnostika pri endometriozi poteka tako, da strokovnjaki z ženskami na začetku vedno pričnejo s pogovorom. Posameznice morajo izpolniti posebne anketne liste, nato sledi še temeljit ginekološki pregled. Ginekolog pri pregledu pogosto zatipa vozle, povečane jajčnike zaradi tako imenovanih čokoladnih cist. Sledi še pregled maternice, jajčnikov, črevesja, mehurja, ledvic in drugih organov, in sicer s pomočjo ultrazvoka.

Ženske praviloma drugih vrst preiskav v tem primeru ne potrebujejo. Na dokaj osnovni in tudi cenovno dostopen način se endometrioza lahko odkrije in takoj za tem načrtuje že operacija.

Zdravljenje

Endometrioza se praviloma lahko zdravi na dva načina – kirurško ali medikamentozno. Odločitve strokovnjakov so individualizirane ter izvedene po zadnjih smernicah. Pri neplodnih ženskah, ki imajo dovolj dobre možnosti, da bi vendarle lahko zanosile, strokovnjaki najprej ponudijo operacijo.

Raziskave kažejo, da po operaciji vsaj polovica takšnih žensk zanosi. Drugi polovici pa je nato nudeno nadaljnje zdravljenje, in sicer s postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo. Od tega se kar 80 % žensk pozdravi.

Ker je endometrioza kronična bolezen, ki se zelo rada ponavlja, je izjemno pomembno sodelovanje med strokovnjaki in bolnicami.

Leave a Comment