Grenka sol je bogat vir magnezija

Verjetno ste že slišali za grenko sol ali magnezijev sulfat. Njeno prvotno nahajališče je kraj Epsom v Angliji, zato jo boste zasledili tudi pod imenom Epsomska sol. Gre za splošno razširjen mineral, ki se ga …

Verjetno ste že slišali za grenko sol ali magnezijev sulfat. Njeno prvotno nahajališče je kraj Epsom v Angliji, zato jo boste zasledili tudi pod imenom Epsomska sol. Gre za splošno razširjen mineral, ki se ga pridobiva med drugim tudi z izhlapevanjem morske vode. Grenka sol je neke vrste odvajalo, ki deluje tako, da preprečuje absorpcijo vode iz tankega črevesa, zaradi česar je blato mehko in odvajanje veliko lažje. Vendar pa to ni edini način uporabe grenke soli, ampak je še mnogo drugih.

Magnezij je v človeškem organizmu zelo pomemben, saj omogoča delovanje številnih encimov, izboljša delovanje mišic in živcev ter bistveno zmanjša vnetne procese, ki povzročajo bolečine v mišicah in sklepih. Nekateri podatki kažejo na to, da ljudem zelo primanjkuje magnezija, zato je kopel z grenko soljo idealna rešitev za dvig njegove količine v telesu.

Čiščenje jeter z grenko soljo

Najpogosteje se grenka sol uporablja za razstrupljanje oziroma čiščenje jeter. Vendar pa takšen način razstrupljanja ni za vsakogar. Pri tem morajo biti previdni predvsem nosečnice, doječe matere, otroci in bolniki s kroničnimi degenerativnimi boleznimi, ki morajo pred razstrupljanjem na posvet k zdravniku. Čiščenje jeter z grenko soljo je namreč zelo invazivna metoda, zato ji je potrebno nameniti posebno pozornost in jo jemati skrajno resno, ter pri tem dosledno upoštevati navodila.

Tovrsten postopek čiščenja običajno traja dva dni, pri čemer se je potrebno pred tem vsaj 5 dni držati stroge diete. Dan po čiščenju pa je običajno namenjen počitku. Torej si morate za celoten postopek vzeti kar 7 dni. Grenka sol je v tem primeru zaužita v obliki raztopine in deluje kot odvajalo. Pripravljeno raztopino zaužijete večkrat, in sicer v določenih intervalih vsakič po 200 ml.

Uporaba grenke soli

Kopel z grenko soljo pa ni učinkovita le za mišice in sklepe, ampak tudi za zmanjšanje oteklin pri zvinih in modricah. Kopel vam lahko pomaga tudi pri hemoroidih, saj krči oteklo tkivo, kot tudi pri odstranjevanju odmrle kože in tkiva, predvsem na stopalih. Grenka sol pa ni uporabna le v obliki kopeli ali zaužitja njene raztopine, ampak se jo lahko uporabi tudi na mnoge druge načine.

Če boste žličko grenke soli zmešali z žlico vode in to gosto zmes nanesli na prizadeto mesto od pika insektov, boste občutili njene učinke že v nekaj minutah. Podobne rezultate boste dosegli, če z raztopino grenke soli temeljito zdrgnete predhodno očiščeno kožo. Na ta način boste učinkovito odstranili podkožne ogrce in očistili pore.

Primerna je tudi za otroke:

  • otrok, ki tehta približno 12-15 kg, lahko zaužije 2,5 g grenke soli
  • otrok, ki tehta približno 15-20 kg, lahko zaužije 3 g grenke soli
  • otrok, ki tehta 20 – 30 kg, lahko zaužije 5 g grenke soli
  • otrok, ki tehta 30 – 45 kg, lahko zaužije 7,5 g grenke soli
  • otrok, ki tehta od 45-50 kg ( približno 12 let) in več, lahko zaužije 10 g grenke soli

Morebitni nezaželjeni učinki uživanja:

  • draženje želodca
  • vodena driska
  • v posameznih primerih lahko pride do zastoja v gibanju črevesja