Gregorjevo je slovensko Valentinovo

Gregorjevo vas verjetno najprej asociira na praznik, ki je povezan z zaljubljenci. Po ljudskem izročilu pa naj bi se na ta dan ženili  ptički. Nekateri praznik pojmujejo tudi kot slovensko valentinovo. Valentinovo torej lahko praznujete …

gregorjevo

Gregorjevo vas verjetno najprej asociira na praznik, ki je povezan z zaljubljenci. Po ljudskem izročilu pa naj bi se na ta dan ženili  ptički. Nekateri praznik pojmujejo tudi kot slovensko valentinovo. Valentinovo torej lahko praznujete kar dvakrat v letu; najprej 14. februarja, nato pa še 12. marca.

Starejši ljudje in vsi tisti, ki se dobro spoznajo na ljudsko izročilo, vam bodo povedali, da je sveti Gregor zavetnik rudnikov, učenjakov, študentov, učiteljev in še koga. Svetnika upodabljajo tudi na oblačilih papeža. Sveti Gregor ima pri sebi vedno škofovsko palico, pisalno pero, knjigo in goloba.

Stari običaji povezani s praznikom

Stari običaji pravijo, da naj bi se dekleta na gregorjevo ves čas ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle opazila, naj bi naznanila, kako bo videti njen mož,

Sicer pa se na praznik gregorjevo navezuje kar nekaj naših pregovorov. Eden med njimi govori o tem, da če breskve pred svetim Gregorjem cvetijo, trije eno pojedo. Po svetem Gregorju naj bi od vsakega vetra skopnel sneg. Stari ljudje imajo gregorjevo tudi za prvi spomladanski dan.

Otvoritev spomladanskih del na vrtu

Gregorjevo za nekatere naznanja tudi pričetek spomladanskih opravil na vrtu. Dnevi po 12. marcu so namreč vse toplejši, prijaznejši in tudi več sonca je na razpolago. Tudi v notranjih prostorih vam ni treba več delati pri luči v popoldanskem času.

Pri nas je ponekod še vedno zelo živ prav poseben običaj. Na predvečer gregorjevega se po vodi spusti ladjica s prižganimi lučmi. Če ste tega običaja na vašem koncu vajeni, potem veste, da je to prav posebno doživetje, ki ga ponuja gregorjevo.

Praznik so nekoč slavili tudi obrtniki

Na gregorjevo so nekoč tudi obrtniki pozdravljali prihod pomladi. Še zlasti je bilo pozdravljanje in navdušenje povezano s tem, da pri delu ne bodo več potrebovali luči. Bili so mnenja, da naj bi voda odnesla neprijetno delo ob slabi luči.

Danes na gregorjevo po reki spuščajo ladjice s svečkami, včasih pa so spuščali s smolo oblite oblance.

Izdelajte si ladjico za gregorjevo

Spuščanje ladjic za gregorjevo je prav posebno doživetje, sploh če ste v dogajanje vključeni tudi sami. To pomeni, da imate svojo izdelano ladjico, ki jo boste spustili po vodi.

Ladjico si lahko na zelo hiter in preprost način naredite tudi sami. Pripravite si, na primer, manjšo škatlo za jajca, barvni papir, vrvico, palico, škarje, lepilo, 4 zamaške ter pištolo za lepljenje.

Iz barvnega papirja najprej izrežite zastavice in jadro. Nato v pregib večjega trikotnika z lepilom prilepite palčko. Nanjo privežite vrvico. Za lažjo predstavo so vam na voljo navodila tudi na spletu, in sicer v obliki video posnetka.

Večkrat se spomnite pozabljenih praznikov

Gregorjevo je praznik, za katerega morda ne ve prav vsak med vami. Četudi je kdo kdaj zanj že slišal, pa potem navadno ne ve, kdaj točno je ta praznik ter podobno.

Dobro bi bilo, da bi se pozabljenih praznikov spomnili pogosteje. Pri tem seveda ne mislimo, da so na gregorjevo pozabili starejši ljudje. Če ne drug, vas bo na praznik opomnila vaša stara mama ali stari oče.

Leave a Comment