Enodnevni post je ena od oblik odrekanja hrani

Beseda post pomeni zavestno odpovedovanje hrani, ki se ga danes ljudje vse pogosteje lotevajo. Pri tem gre lahko za popolno odrekanje ali pa zgolj za določene vrste hranil. Glavni razlogi za postenje so razstrupljanje, razbremenitev …

Beseda post pomeni zavestno odpovedovanje hrani, ki se ga danes ljudje vse pogosteje lotevajo. Pri tem gre lahko za popolno odrekanje ali pa zgolj za določene vrste hranil. Glavni razlogi za postenje so razstrupljanje, razbremenitev telesa, hujšanje in boljše počutje. Velikokrat pa post pomeni tudi prvi korak k spreminjanju naših prehranjevalnih navad. Običajno se postimo več dni ali celo tednov, saj je s tem učinek veliko večji. Na drugi strani pa se lahko odločimo le za enodnevni post.

Kadar govorimo o večdnevnih postih, imamo v mislih predvsem izogibanje določeni vrsti hranil. Velikokrat boste za to zasledili izraz delni post. Pred samim postenjem se običajno odločite koliko časa bo trajal in kateremu hranilu se boste odrekli. Pri postenju gre lahko tudi za to, da si določite le tri obroke dnevno in izpustite vse vmesne prigrizke.

Enodnevni post ima pozitivne učinke

Tako poznamo več vrst postenja od katerih ima vsaka svoje prednosti in slabosti. En postni dan v tednu je trenutno najbolj pogosta praksa postenja. Tovrstnega načina postenja ste se verjetno nezavedno že kdaj lotili, še posebej po kašnem praznovanju. Običajno ste naslednji dan preživeli le ob vodi, da ste se tako očistili. Redni tedenski enodnevni posti so se izkazali za zelo učinkovite z veliko pozitivnih učinkov.

Za enodnevni post se ljudje najpogosteje odločijo zaradi razstrupljanja telesa. Dejstvo je, da strupi močno obremenjujejo naše telo, zato lahko njihovo redno odstranjevanje bistveno pripomore k zmanjšanju utrujenosti in morebitnih resnejših zdravstvenih težav. Eden od glavnih motivov za enodnevni post je tudi izguba telesne teže. Pri tem se je potrebno držati pravila, da preostale dneve jeste v normalnih količinah. Nekateri podatki kažejo na to, da post lahko koristi tudi vašemu duševnemu zdravju.

Posebne priprave niso potrebne

Za enodnevni post ne potrebujete nobenih posebnih priprav. Zelo je pomembno, da se zaradi tega ne prenajedate, da bi si na ta način naredili zaloge. Ravno nasprotno, priporočljivo je, da na dan pred postom pojeste veliko zelenjave, juho, solato, zadnji beljakovinski obrok pa pojeste za kosilo.

Enodnevni post začnete ob 18. uri s kozarcem vode, po tem pa ne smete zaužiti ničesar več. Če ste zdravi, potem postenje poteka izključno ob vodi ali nesladkanem zeliščnem čaju. Bistveno je, da pijete veliko tekočine sobne temperature. Postenje pa ne pomeni, da na ta dan ne počnete ničesar. Dodatno razstrupljanje telesa bo vsekakor pospešilo dodatno gibanje v naravi ali katerakoli druga aktivnost, kot so na primer plavanje, tek ali fitnes.