Električni grelci igrajo v današnjem svetu vedno bolj pomembno vlogo. Najdemo jih v malih gospodinjskih aparatih, kot je likalnik, grelec vode, kavnih aparatih, pečicah, pralnih strojih in drugih napravah, ki jih uporabljamo pri vsakodnevnih opravilih.. Uporabljajo je tudi v različnih industrijah. Najbolj razširjeni so v kemičnih in farmacevtskih industrijah ter drugih kjer je zelo pomembna temperatura obdelovanja. Ker tovrstnih grelcev ne moremo kupiti v klasičnih trgovinah z belo tehniko in gospodinjskimi pripomočki, se je potrebno obrniti na specializirana podjetja, kot je Elektromahika Hožič, ki se ukvarja z izdelavo grelnih naprav po naročilu.

Kako poteka izdelava grelcev

Vse je odvisno od želja naročnika. Pomembno je, da naročnik specificira kakšno napravo oz. končni produkt potrebuje. Zato je potrebno poznati specifikacije in materiale iz katerih bo izdelan končni produkt ter kakšno končno funkcijo bo naprava imela. V podjetju lahko izdelajo naprave, ki so v skladu z ISO in JUS standardi. Kljub temu, da se JUS standard ne uporablja več, obstajajo naprave starejše izdelave, ki so izdelane po tovrstnih standardih.  Vse več naprav imajo vgrajene grelce nestandardnih dimenzij in specifikacij, ki zahtevajo inovativne rešitve ter individualni pristop. Temu se prilagodi tudi sam proces izdelave naprave, saj le tako lahko zagotovijo, da bo naprava ustrezala naročnikovim željam.

laboratorijski grelec

Vrste grelnih naprav v industriji

Večina naprav je deluje na principu segrevanja žice ali cevi. Samo toplotno sevanje ali gretje nastane pri toplotnem gibanju. Tovrstni način se uporablja pri grelnih napravah,  kot so sušilci las, talnem gretju, ogrevanju strehe, talnih ceveh za odtajanje snegu ter drugih. Izdelane se iz zlitine niklja in kroma. Običajno v razmerju 80-20. Sama mešanice zlitine se prilagaja namembnosti naprave. Grelci so različnih oblik. Med najbolj poznanimi so ploščati in električni cevni grelci. Cevne grelce lahko najdemo v pečicah, bojlerjih, savnah in drugih izdelkih, ki jih uporabljamo. Tovrstne grelne naprave so izdelane iz kovinskih cevih. Najbolj se uporabljajo cevi iz bakra, ki jo običajno izoliramo z magnezijevim prahom. Tako zagotovimo najboljšo izolativnost cevi.  Palice so lahko ravne ali zakrivljene. Sama oblika se običajno prilagaja, glede na specifike naprave v katero se vgrajuje.

Ogrevalne cevi se uporabljajo v medicini, kemičnih, farmacevtski in živalski industriji ter inštitutih v katerih se ukvarjajo z razvojem. Tovrstne cevi se uporabljajo tam, kjer je potrebno tekoč ali viskozen medij predelati ali “prevažati” iz enega mesta na drugega. To je lahko čokolada, talnina ali plastika. S cevmi zagotovimo, da je temperatura konstantna pri celotnem procesu in ne prihaja do težav v samem procesu ne glede na dejavnike v neposredni okolici. Cevni grelci so primerni za okolje dela -40 ° C do 80 ° C.

Večina laboratorijev uporablja več grelnih naprav, kot so pečice, grelne plošče, grelne prevleke in trakovi, pištole z vročim zrakom in mikrovalovne pečice. Zelo razširjene so naprave, ki omogočajo ogrevanje s paro.

Električne pečice se v laboratoriju običajno uporabljajo za odstranjevanje vode ali drugih topil iz kemičnih vzorcev, sušenje laboratorijske steklene posode.  Tovrstne pečice ne smete uporabljati za pripravo hrane. Zgrajene so tako da so njihovi grelni elementi vedno fizično ločeni od notranjosti. S tem preprečujejo izhlapevanje potencialno nevarnih snovi ali eksplozije. Da se izognete eksploziji, po izpiranju z organskimi topili je potrebno stekleno površino vedno umiti z destilirano vodo in šele nato lahko steklo posušite v pečici.
.

Mikrovalovne pečice morajo biti posebej zasnovane za laboratorijsko uporabo. Domače mikrovalovne pečice nikakor niso primerne za uporabo v laboratoriju. Mikrovalovno ogrevanje predstavlja več potencialnih nevarnosti, kot so pregrevanje tekočine, izredno hitro dviganje temperature, pregrevanje tekočin in puščanje mikrovalov. To lahko povzroči nekonsistentne rezultate v samih testiranjih in raziskavah.

Električni grelci z ogrevalni plašči se pogosto uporabljajo v farmaciji. Predvsem za ogrevanje bučk z okroglim dnom, reakcijskih kotličkov in z njimi povezanih reakcijskih posod. Te prevleke zajemajo grelni element v vrsti plasti tkanine iz steklenih vlaken. Grelni plašči ne predstavljajo nevarnosti vse dokler se prevleka iz steklenih vlaken ne obrabi ali zlomi.