Čiščenje jeter od alkohola preprečuje cirozo jeter

Danes poznamo dva tipa zamaščenosti jeter. Prva je nealkoholna zamaščenost jeter in druga alkoholna zamaščenost jeter. Nealkoholna zamaščenost se pojavi kot posledica različnih presnovnih motenj, debelosti ali prekomernega uživanja industrijsko predelanih ogljikovih hidratov. Alkoholna zamaščenost …

prečistite svoja jetra

Danes poznamo dva tipa zamaščenosti jeter. Prva je nealkoholna zamaščenost jeter in druga alkoholna zamaščenost jeter. Nealkoholna zamaščenost se pojavi kot posledica različnih presnovnih motenj, debelosti ali prekomernega uživanja industrijsko predelanih ogljikovih hidratov. Alkoholna zamaščenost pa nastane, kot že samo ime pove, zaradi prekomernega uživanja alkohola. Dolgotrajno uživanje alkohola lahko povzroči tudi cirozo jeter, zato je priporočljivo čiščenje jeter od alkohola.

Jetra so organ, ki ima osrednjo vlogo v presnovnih procesih. Na njihovo delovanje vplivajo različni dejavniki in na ta način povzročajo različne okvare, ki lahko vodijo tudi v kronično jetrno bolezen. Zasledili smo podatek, da v Sloveniji sodijo prehrambene navade in prekomerno uživanje alkohola med najpogostejše vzroke za takšne in drugačne težave z jetri. Posledica prekomernega uživanja alkohola tako lahko vodi v zamaščenost jeter, alkoholni hepatitis ali jetrno cirozo.

Popolna abstinenca od alkohola je prvi korak pri čiščenju jeter

Za tako imenovano alkoholno jetrno bolezen ni specifičnega zdravila, zato je potek bolezni odvisen predvsem od ravnanja vsakega posameznika. V izogib vsem težavam in njihovem napredovanju, je za vse prekomerne pivce alkohola nujno potrebno čiščenje jeter od alkohola. Pred kakršnimkoli postopkom čiščenja jeter pa se je seveda potrebno popolnoma odpovedati uživanju alkohola za dalj časa.

Čiščenje jeter od alkohola je dolgotrajen postopek, ki lahko traja tudi več let. Šele vsakodnevno upoštevanje osnovnih nasvetov čiščenja jeter pripeljejo do pozitivnega rezultata. Če jetra še niso v zelo slabem stanju, se lahko tudi obnovijo, saj imajo sposobnost regeneracije. Zato so vsi postopki čiščenja jeter usmerjeni tudi k njihovi obnovi.

Pegasti badelj

Poleg tega, da se v samem začetku odpoveste uživanju alkohola, je pomembno, da zaužijete čim bolj raznovrstno prehrano, ki na eni strani spodbuja presnovo in na drugi strani spodbuja obnavljanje vezivnega tkiva v jetrih. Pomemben je tudi vnos tekočine, ki preprečuje zakisanost organizma. Med najbolj pogoste zdravilne snovi, ki se jih priporoča za čiščenje jeter od alkohola, je pegasti badelj.

Pegasti badelj vsebuje posebno snov, silimarin, ki stabilizira membrane celic in tako preprečuje vdor substanc, ki so škodljive za jetra. Na ta način nevtralizira škodljive končne produkte presnove in na drugi strani pospešuje nastajanje jetrnih celic. V zdravilne namene se uporabljajo sveži ali posušeni listi in semena pegastega badlja. Predvsem semena so bogata s similarinom, antioksidantom, ki varuje jetra. Na trgu ga lahko dobite v obliki kapsul, tablet in tinkture. Učinki se pokažejo v tednu ali dveh, čeprav je za kronično obolenje potrebno dolgotrajno zdravljenje.