Bolečina v ledvicah je prvi znak njihovega nepravilnega delovanja

Vsak od nas ima dve ledvici, ki se nahajata na zadnjem delu trebušne votline, pod rebri. Predstavljajo kompleksen filtrirni sistem v našem telesu, ki s filtriranjem krvi izločajo vodo, sol in presnovne snovi, ki nastajajo …

Vsak od nas ima dve ledvici, ki se nahajata na zadnjem delu trebušne votline, pod rebri. Predstavljajo kompleksen filtrirni sistem v našem telesu, ki s filtriranjem krvi izločajo vodo, sol in presnovne snovi, ki nastajajo ob razgradnji hrane. Njihova zgradba je zelo kompleksna, kar omogoča, da se vsak dan prečisti 180 litrov krvi, pri čemer se izloči od 1,5 do 2 litra seča in z njim škodljive snovi. Bolečina v ledvicah je prvi znak njihovega nepravilnega delovanja, ki ga je potrebno jemati skrajno resno.

Ledvica za svoje normalno delovanje nujno potrebujejo vodo. Če vas začnejo boleti, potem morate najprej pomisliti ali dnevno spijete dovolj tekočine. Odrasel človek naj bi na 25 kg telesne teže moral spiti 1 liter vode. Prvi korak pri odpravljanju težav je, da spijemo dovolj tekočine in če se situacija ne izboljša, je potreben obisk zdravnika.

Razlogov za bolečino je lahko več

Če je bolečina v ledvicah zgolj posledica premajhne količine vode, boste ugotovili iz osnovnih laboratorijskih testov, ki jih opravite pri svojem zdravniku. Le ta vas bo namreč najprej poslal v laboratorij, kjer boste dali pregledati svoj urin. Na podlagi tega se v njem ugotavlja delež bakterij, beljakovin in levkocitov, ki so pokazatelji vnetja. Ugotovili boste, da je bolečina v ledvicah lahko posledica različnih vzrokov.

Če se ugotovi le povečano količino bakterij, boste dobili antibiotik in v tem primeru težave hitro izginejo. Iz močno kontaminiranega urina pa lahko nastane ledvični pesek, pri katerem se tvorijo solni kristali. Urin je torej tako kisel, da se kislina izloči v obliki kristalov iz katerih nastane ledvični pesek iz njega pa ledvični kamni. Kadar v urinu ni bakterij, so pa še vedno znaki vnetja prisotni, so vzrok za bolečino pogosto ledvični kamni. Za potrditev diagnoze je potrebna ultrazvočna preiskava.

Preventiva je najboljša rešitev

Bolečina v ledvicah je torej najpogosteje posledica kislega urina. Kadar ima urin kisel pH v dnevnem profilu pod vrednost 7, lahko to pripelje do resnejših okužb ledvic. Najpogostejši vzrok za kisel urin je zakisanost telesa, kar pomeni, da je v njem pomakanje mineralov, v celicah, tkivih in organih pa zastajajo strupi.

Zakisanost telesa je največkrat posledica neprimerne prehrane in pomanjkanja vnosa tekočine, ki je nujno potrebna, če želimo iz telesa odplakniti kisline. Zato se je potrebno med njegovim razkisanjem dosledno držati pravil diete pri kateri mora biti na jedilniku vsaj 80% bazičnih živil in 20% živil, ki zakisajo telo.